Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το πτωτικό σερί για S&P και Nasdaq

Μικτά πρόσημα στη Wall Street. Ικανοποίησαν τα τραπεζικά αποτελέσματα. Άνοδος 3,2% για τη Citigroup. Διαλλακτική η Fed με QE, επιτόκια. Παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Κάτω από το 3% η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου.

Υποχώρησε ο Dow Jones παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου. Με κέρδη έκλεισαν οι S&P και Nasdaq,τερματίζοντας πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων.

Αξίζει να αναφερθεί πως το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών εξανεμίστηκε κοντά στο τέλος της συνεδρίασης. Ωστόσο τούτη τη φορά δεν παρουσιάστηκε το κύμα ρευστοποιήσεων της Δευτέρας που σκόρπισε τους δείκτες.

Άλλωστε οι αναλυτές ακόμα προσπαθούν να εξηγήσουν τη «βουτιά» εκείνης της ημέρας. Χαρακτηριστικά ο στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial Crop., John Canally ανέφερε: Το χθεσινό sell off, κινήθηκε στα όρια του παραλόγου. Η πτώση των δεικτών δε συνοδευόταν από απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα ή οικονομικά στοιχεία. Άλλωστε τα σημερινά αποτελέσματα ήταν καλύτερα των αναμενόμενων».

Και πράγματι τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα η Citigroup ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ειδικότερα η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε 3,2% καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδοφορίας 6,6% και έσοδα 19,6 δισ. δολάρια. Επιπλέον η διοίκηση του ομίλου γνωστοποίησε την απόφασή της να αποσυρθεί από τη λιανική τραπεζική σε 11 χώρες.

Επιπλέον η JP Morgan επέστρεψε στην κερδοφορία, όπως άλλωστε ανέμεναν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,36 δολάρια έναντι ζημιάς 17 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Εκτός του τραπεζικού κλάδου, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε αύξηση σχεδόν 30% στα καθαρά κέρδη τριμήνου με την μετοχή ωστόσο να υποχωρεί 1,9%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,04% στις 16.315,19 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 1,877,70 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,32% στις 4.227,17 μονάδες.

Fed

Παρά τα σημερινά κέρδη στη Wall, αξιωματούχοι της Fed δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που διατρέχει η αμερικανική οικονομία από ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο κεντρικός τραπεζίτης John Williams δεν απέκλεισε και νέες αγορές ομολόγων από τη Fed σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι προοπτικές της εγχώριας οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο κεντρικός τραπεζίτης Stanley Fischer είχε υποστηρίξει πως θα καθυστερήσει η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε περίπτωση που υπάρξει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αγορά ομολόγων

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα και η αμερικανική αγορά ομολόγων. Συγκεκριμένα η απόδοση του 2ετούς σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του έτους καθώς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,38%. Αντίστοιχα η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε κάτω από το 3% για πρώτη φορά από το Μάιο του 2013 και συγκεκριμένα στο 2,95%.

Παράλληλα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,20% με πτώση οχτώ μονάδων βάσης. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι ανησυχίες για επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης ωθούν τους επενδυτές στην ασφάλεια των αμερικανικών χρεογράφων.

Αγορά εμπορευμάτων

Στην αγορά εμπορευμάτων, νέες ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων ζήτησης από τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας. Σήμερα το πετρέλαιο υποχώρησε 4,3% στα 82 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.234 δολ./oz.

Σε διεθνές επίπεδο, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Ιράκ και στη Συρία, καθώς οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να προελαύνουν παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των συμμάχων. Παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού έμπολα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,53 δολ., σημειώνοντας πτώση 4,7% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε υψηλότερα 1,75% στα 20,96 δολ.

Αγορά συναλλάγματος

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2657, ανακάμπτοντας από την πτώση 1% της προηγούμενης μέρας. Επιπλέον, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 107 γεν.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v