Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Ράλι 300 μονάδων για Dow μετά από μια εβδομάδα μεγάλων απωλειών. Σε θετικό έδαφος για την εβδομάδα ο Nasdaq. Ανακάμπτει 0,5% το αργό πάνω από τα $83 το βαρέλι. Μικρή πτώση για το χρυσό. Κέρδη πάνω από 3% για Morgan Stanley και General Electric. Υψηλότερα η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους. Ενισχύεται το δολάριο.

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές στην αμερικάνικη αγορά περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες, μετά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία και τις δηλώσεις στήριξης από κεντρικούς τραπεζίτες. 

Ο Dow Jones κινείται 1,85% υψηλότερα ή 300 μονάδες στις 16.416 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύεται 1,87% στις 4.287 μονάδες, σκαρφαλώνοντας σε θετικό επίπεδο για την εβδομάδα. Ο S&P ενισχύεται 1,73% στις 1.895 μονάδες. Οι 29 από τις 30 μετοχές στον δείκτη Dow κινούνται σε θετικό έδαφος, με την GE να καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο με 3,59%.

Το ράλι στην Wallέρχεται μετά από μια πτωτική συνεδρίαση την Πέμπτη όπου οι δείκτες ξεκίνησαν με απώλειες περίπου 1%, οι οποίες περιορίστηκαν μετά τις δηλώσεις του James Bullardτης Fed ότι είναι ανοιχτός σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα σχόλια του Bullard ήταν μία ένεση αδρεναλίνης» δήλωσε ο Chad Morganlander, της Stifel Nicolaus & Co. και συμπλήρωσε: «Η αμερικανική οικονομία τα πάει αρκετά καλά, αλλά η συνολική ανησυχία είναι πως η ευρωζώνη βυθίζεται στην άβυσσο». «Το κλίμα βελτιώθηκε λίγο», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Agricole αναφερόμενοι στα σχόλια του κ. Bullard, ο οποίος, σημειωτέον, θεωρείται ένα από τα πιο σκληρά στελέχη της Fed.

Tην Παρασκευή ο Μπενουά Κερέ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι οι αγορές τίτλων θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και διαβεβαίωσε άπαντες πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι έτοιμο να λάβει επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν μετά την παρατεταμένη βουτιά, με τον Stoxx Europe 600 να κινείται σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από εννιά συνεδριάσεις και να καταγράφει κέρδη 1,85%.

Από το μέτωπο των macro, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 86,4 μονάδες τον Οκτώβριο, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2007.

Άνοδο σημείωσε τον Σεπτέμβριο η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,3% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 1,02 εκατομμυρίων από 957.000 τον Αύγουστο.

Στα εμπορεύματα, το αργό σημειώνει άνοδο 0,5% στα 83,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ άνοδο 1% καταγράφει το πετρέλαιο Brent στα 86,75 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός υποχωρεί 0,18% στα 1.239 δολάρια ανά ουγκιά.

Οι τιμές των αμερικάνικων ομολόγων συνεχίζουν την πτώση, μετά τα οικονομικά στοιχεία και τα σχόλια από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή ενισχύεται 3,5 μονάδες βάσης στο 2,19%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων μετά τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών. Ο δείκτης ICE U.S. Dollar αυξήθηκε στις 84,82400 μονάδες μετά τα στοιχεία από 84 προηγουμένως.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της General Electric ενισχύεται 3,6%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η μετοχή της Morgan Stanley σημειώνει άνοδο 3,8%. Η αμερικάνικη τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου που ήταν σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα του 2013.

Υψηλότερα 0,58% κινείται η μετοχή της Bank of New York Mellon, μετά το άλμα 11% στα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Βουτιά 14% καταγράφει η μετοχή της Urban Outfitters. Η αλυσίδα λιανικής προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η τάση συρρίκνωσης των πωλήσεων συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v