Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό σερί έξι συνεδριάσεων για τον Dow Jones

Σταθεροποιητικά έκλεισε η Wall Street μετά τη δήλωση του James Bullard για παράταση του tapering. Πτώση για Dow Jones. Οριακή άνοδος για S&P και Nasdaq. Καλά τα οικονομικά στοιχεία.Παραμένουν οι ανησυχίες για παγκόσμια ανάπτυξη και Eμπολα.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη του Σεντ Λούις, James Bullard ισορρόπησαν τη Wall Street παρά τις πιέσεις στην έναρξη της συνεδρίασης.

Tο έντονα αρνητικό κλίμα στη Wall αντιστράφηκε σταδιακά μετά τη δήλωση του James Bullard ότι η Fed θα πρέπει να εξετάσει την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου ο πληθωρισμός να ανέλθει στo 2%.

Πέρα όμως από τις δηλώσεις Bullard, θετικός ήταν ο αντίκτυπος και από την απροσδόκητη μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας σε χαμηλό 14 ετών. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 23.000 στις 264.000. Επιπλέον η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ αυξήθηκε 1% έναντι 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,15% στις 16.117,27 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο μόλις 0,01% στις 1,862,67 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,05% στις 4.217,39 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Netflix «βούλιαξε» 20% μετά την ανακοίνωση λιγότερων των αναμενόμενων συνδρομητών στο γ' τρίμηνο. Αντίστοιχα και ο τίτλος της Nestle κινήθηκε 3% χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων πωλήσεων στο εννεάμηνο.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών ανέκαμψαν σήμερα μετά τη σύσταση αναλυτών πως οι επενδυτές θα επιβραβευτούν σύντομα από τον κλάδο αν ξεπεράσουν τις φοβίες τους για τον Εμπολα.

Ωστόσο ο ιός του Εμπολα συνεχίζει να τρομοκρατεί –επηρεάζοντας την επενδυτική ψυχολογία- καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,38 δολ.,σημειώνοντας άνοδο 9,4% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στα 20,43 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, νωρίς το απόγευμα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, έφτασε να υποχωρεί έως και εννέα μονάδες βάσης στο 2,05%. Ωστόσο αργότερα η απόδοση του 10ετούς ανέκαμψε στο 2,16%, καταγράφοντας άνοδο δύο μονάδων βάσης. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το 10ετές υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τερμάτισε το πτωτικό σερί του πετρελαίου. Συγκεκριμένα το αργό ενισχύθηκε 1,4% στα 82,94 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.241 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,2817 ενώ νωρίτερα υποχωρούσε έως 0,6% στο 1,2759. Σημειώνεται ότι παρά τη σημερινή άνοδο, οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ. Παράλληλα, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 105,70 γεν.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v