Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στην Wall Street με "βαρίδι" ΙΒΜ

Επιφυλακτικές διαθέσεις επικρατούν στην Wall Street, μετά από 4 αρνητικές εβδομάδες. Επιβαρύνει η ΙΒΜ (-8%) τα blue chips, αναμένεται το Q3 της Apple. Αρνητική στην επενδυτική ψυχολογία η επέτειος της «Μαύρης Δευτέρας». Ανοδος χρυσού, πτώση πετρελαίου.

Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικές διαθέσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αρνητικές εβδομάδες για τους βασικούς δείκτες.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου, με την ΙΒΜ (-8%) να λειτουργεί ως «βαρίδι» στα blue chips καθώς το Q3 της δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των αναλυτών.

Αναμένονται για την συνέχεια τα αποτελέσματα της Apple Inc. και άλλων μεγάλων εισηγμένων.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,36% στις 16.318 μονάδες, ο S&P εμφανίζει άνοδο 0,17% στις 1.890 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,41% υψηλότερα στις 4.279 μονάδες.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street έκλεισε την Παρασκευή με ράλι τιμών, αλλά ολοκλήρωσε την τέταρτη συνεχόμενη αρνητική εβδομάδα, που είναι το χειρότερο αρνητικό σερί των τελευταίων τριών ετών.

Η επενδυτική ψυχολογία είναι επιβαρυμένη σήμερα, καθώς πρόκειται για την επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας», της συνεδρίασης της 19ης Οκτωβρίου 1987 κατά την οποία τα χρηματιστήρια ανά τον πλανήτη «κράσαραν».

Το κραχ ξεκίνησε στο Χονγκ Κονγκ, μεταδόθηκε στην Ευρώπη και κατέληξε στις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης Dow Jones υπέστη την χειρότερη ποσοστιαία πτώση στην ιστορία του με απώλειες 22,61%. Είχε προηγηθεί μια ανθηρή χρονιά, κατά την οποία ο Dow είχε ενισχυθεί 44% σε επτά μήνες και, παρά το κραχ του Οκτωβρίου, το βαρόμετρο της Wall Street έκλεισε το ημερολογιακό έτος 1987 με (ανεπαίσθητα) κέρδη.

Στην σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή της IBM, της 2ης «βαρύτερης» επιχείρησης του Dow, βουλιάζει άνω του 8% μετά το Q3 και την παράλληλη ανακοινωση ότι θα «ξεφορτωθεί» τον βραχίονα ημιαγωγων. 

Αποτελέσματα θα ανακοινώσουν επίσης σήμερα η Hasbro, η VF Corp. και η Apple, που επίσης ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του συστήματος πληρωμών Apple Pay.

Αρνητικά παραμένουν τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με δυσμενή επιρροή μεταξύ άλλων από την SAP που υποβάθμισε τους στόχους ετήσιας κερδοφορίας.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια, αντιθέτως, ακολούθησαν την προηγούμενη ανάκαμψη της Wall Street και ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο εκτινάχθηκε σχεδόν 4%.

Θετική εικόνα επικρατεί στις αγορές των πολυτίμων μετάλλων, με το συμβόλαιο του χρυσού να ενισχύτεται 7 δολ. στα 1.246 δολ. ανά ουγκιά.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί ελαφρώς στα 82,69 δολ. ανά βαρέλι για την ποικιλία WTI στην Νέα Υόρκη.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v