Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Dow Jones

Κέρδη στη Wall Street με στήριξη από τα καλά στοιχεία ανάπτυξης (+3,5%) στις ΗΠΑ. Επέστρεψε πάνω από τις 17.000 μονάδες ο Dow Jones. Καλύτερα των αναμενόμενων τα αποτελέσματα της Visa (+10,4%). Νέες πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Κάτω από τα 1.200 δολ./οz o χρυσός.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο γ' τρίμηνο οδήγησε σε άνοδο τη Wall Street αν και στην έναρξη της συνεδρίασης το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν υποτονικό με αφορμή τον τερματισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της Fed.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,30% στις 17.195,42 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,62% στις 1,994,65 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,37% στις 4.566,14 μονάδες.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα καλά στοιχεία ανάπτυξης καθησύχασαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την απόφαση της Fed να ολοκληρώσει το QE. Ωστόσο στο επίκεντρο νέων προβληματισμών αναμένεται να βρεθεί ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα.

Χαρακτηριστικά, ο αναλυτής της Wells Fargo & Co, Nick Bennenbroek, επισημαίνει "Τα καλά στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ στήριξαν την απόφαση της Fed για τερματισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Ωστόσο οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας».

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με 3,5% στο γ' τρίμηνο έναντι 3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, μπορεί να αυξήθηκαν κατά 4.000 ωστόσο ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2000 στις 281 χιλ.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι μετοχές των Visa Inc. και MasterCard Inc. ενισχύθηκαν 10,4% και 9,3% αντίστοιχα καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στον αντίποδα, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου υποχώρησαν αισθητά για άλλη μια συνεδρίαση (-1,2%) εξαιτίας των νέων πιέσεων που ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου. Ειδικότερα, σήμερα η τιμή του αργού κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% στα 81,06 δολ. ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα σημαντική πτώση σημείωσε και η τιμή του χρυσού η οποία υποχώρησε 2,1%, οριακά κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.200 δολ./oz.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,43 δολ., σημειώνοντας απώλειες 4,7% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 0,3% στα 21,62 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ στο 1,2626 δολ.

Επιπλέον το αμερικανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,30%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v