Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στην Wall Street λόγω ΑΕΠ και Q3

Το αμερικανικό χρηματιστήριο "ξεπερνάει" την συνεδρίαση της Fed και επανέρχεται σε ανοδική τροχιά. Στο επίκεντρο η θετική έκπληξη από το ΑΕΠ και τα καλά Q3 επιχειρηματικών κολοσσών. Κερδίζει 150 μονάδες ο Dow. Ανοδος δολαρίου, "βουτιά" χρυσού 2%.

Έχοντας ... πάρει απόφαση ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν, οι δείκτες της Wall Street ξεπερνούν τις επιπτώσεις της χθεσινής συνεδρίασης της Fed και επικεντρώνονται στις καλές οικονομικές ειδήσεις και την πληθώρα των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων.

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν την συνεδρίαση με αρνητικές διαθέσεις, υπό την επιρροή της χθεσινής συνεδρίασης της Fed, κατά την οποία έληξε το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας QE και σχηματοποιήθηκαν οι προοπτικές για έναρξη του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων.

Θετική εξαίρεση αποτέλεσε από την αρχή της συνεδρίασης ο δείκτης Dow των blue chips, που κινήθηκε ανοδικά χάρη στην δυναμική άνοδο της μετοχής της Visa (+8%).

Αργότερα ακολούθησαν με θετική στροφή και οι δύο άλλοι βασικοί δείκτες και αυτή την ώρα ο Dow Jones ενισχύεται 0,93% στις 17.133 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,34% στις 1.989 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει κέρδη 0,04% στις 4.551 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι μετοχές της Wall Street έκλεισαν με μικρές απώλειες, όταν η Fed έληξε το πρόγραμμα στήριξης QE και σκιαγράφησε πιο αισιόδοξη εικόνα για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα απ' όσο αναμένεται, αν η οικονομία επιταχυνθεί.

Οι σημερινές στατιστικές ανακοινώσεις ενισχύουν αυτό το σενάριο, καθώς το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 3,5% στο γ' τρίμηνο, ενώ αναμενόταν αύξηση 3%. Επιπλέον, ο μέσος όρος αιτήσεων για επίδομα ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκε σε 281 χιλιάδες και είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2000.

Πλούσια είναι η συνεδρίαση και σε επιχειρηματικές ανακοινώσεις, με κολοσσούς όπως η MasterCard, η ConocoPhillips, η Kellogg, η LinkedIn, η GoPro και η Visa στη «σειρά» για τα Q3 τους.

Η Lakeland Industries που κατασκευάζει εξοπλισμό προστασίας από τον ιό 'Εμπολα συνεχίζει να εκτινάσσεται και κερδίζει 32%.

Το δολάριο ενισχύεται καθώς αφομοιώνονται οι επιδράσεις από τη συνεδρίαση της Fed και ο χρυσός διολισθαίνει 2% στα 1.200 δολ. ανά ουγκιά. Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται 1,34% χαμηλότερα στα 81,11 δολ. ανά βαρέλι.

Σταθεροποιητική κι επιφυλακτική εικόνα επικράτησε στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ στις ευρωαγορές παρέμειναν έντονες οι πιέσεις στα χρηματιστήρια, και ειδικά τις τραπεζικές μετοχές, του Νότου. Λίγο πριν την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων, η θετική στροφή της Wall Street συνεπήρε τις ευρωαγορές, που έκλεισαν επί το πλείστον με κέρδη. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v