Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση 2,3% για τον δείκτη Dow Jones

Τερμάτισε πτωτικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων στη Wall Street. Στο επίκεντρο η ομιλία της Janet Yellen. Τι είπε για τα επιτόκια. «Άλμα» 6,4% για την Intel. Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων δύο μηνών σημείωσαν oi δείκτες. «Βουτιά» 5% για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το ευρώ πάνω από το 1,09 δολ.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ στήριξαν αρχικά την άνοδο στη Wall Street στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο στις ΗΠΑ έτρεξε με 2,2% σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου έναντι 2,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι η πρώτη μέτρηση ήταν επίσης 2,2%.

Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε λιγότερο απ' όσο αναμενόταν το Μάρτιο καθώς διαμορφώθηκε στις 93 μονάδες έναντι 92 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε ανέλθει στις 95,4 μονάδες.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν καλά μεν αλλά όχι τόσο καλά ώστε να υποχρεώσουν την Fed να προχωρήσει σε πρόωρη αύξηση των επιτοκίων.

Πέρα όμως από τα macro, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος (προς το τέλος της συνεδρίασης) βρέθηκε η ομιλία της Janet Yellen η οποία υποστήριξε ότι είναι πιθανή η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων εντός του 2015.

Ωστόσο για πρώτη φορά η πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι δε θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σε περίπτωση που υπάρξει περεταίρω υποχώρηση του πληθωρισμού.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,20% στις 17.712,66 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,24% στις 2.061,01 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,57% στις 4.891,22 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 2,3%, ο S&P 2,2% και ο Nasdaq 2,7%.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο με αφορμή την «βουτιά» 5% της τιμής του πετρελαίου, κάτω από τα 49 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 1% και 0,9% αντίστοιχα.

Επιπλέον, η μετοχή της GameStop Corp. σημείωσε πτώση 1,1% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων πωλήσεων και κερδών στο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Intel ενισχύθηκε 6,4% μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η διοίκηση του ομίλου θα καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Altera.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,28 δολ., καταγράφοντας πτώση 2,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 5% στα 48,87 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι παρά τη σημερινή υποχώρησηο μαύρος χρυσός σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε 4,9%. Η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στα 1.198 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε οριακά 0,1% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0902 δολ. Σημειώνεται ότι το σημερινό εύρος διακύμανσης του ευρώ κινήθηκε μεταξύ 1,0803 έως 1,0946. Επιπλέον το δολάριο σημείωσε οριακή πτώση 0,1% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 119,21 γεν έναντι 119,19 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,96%. Αντίστοιχα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 0,18%. Στον αντίποδα, ενισχύθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,34% (+2 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,31% (+3 μ.β.).

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v