Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σερί ιστορικό υψηλό στο νήμα για τον S&P

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο δείκτης S&P με άνοδο μόλις δύο μονάδων. Σε απόσταση αναπνοής από νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones. Πτώση για Nasdaq. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Προβλημάτισαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Τέταρτη ημέρα ανόδου για το ευρώ.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με τον S&P να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό και τον Dow Jones να απέχει μόλις 30 μονάδες από το δικό του ρεκόρ, κόντρα στα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ο S&P έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 2.122,73 μονάδες, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,11% στις 18.272,56 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,05% στις 5.0548,29 μονάδες.

Στην εβδομάδα, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,5%, ο S&P 0,3% και ο Nasdaq 0,9%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο «βούλιαξε» στις 88,6 μονάδες έναντι 95,9 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η πτώση των 7,3 μονάδων είναι η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2012.

Αντίστοιχα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, κατά 0,3%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Fed.

«Τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ, θα αποτρέψουν ενδεχόμενη απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Σεπτέμβριο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές, οι οποίοι ανησυχούν πως μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως παραμένει θετικός ο αντίχτυπος στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά από τη νέα –τέταρτη στη σειρά- υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα, όταν το αμερικανικό νόμισμα είχε φτάσει έως το 1,046, οι αναλυτές ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις του ακριβού δολαρίου στα αποτελέσματα των μεγάλων εξαγωγικών ομίλων στη Wall Street.

Σήμερα το ευρώ ενισχύθηκε 0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,1455 δολ. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1325 έως 1,1460 δολ.

Από πλευράς τίτλων, η μετοχή της Neftlix κατέγραψε άνοδο 4,5% μετά από δημοσιεύματα ότι η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις Wasu Media Holding και BestTV New Media για την εισαγωγή του ομίλου στην κινεζική αγορά.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου συμπλήρωσε εννέα διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες. Σήμερα, μπορεί ο μαύρος χρυσός να υποχώρησε 0,3% στα 59,71 δολάρια ανά βαρέλι ωστόσο στην εβδομάδα ενισχύθηκε 0,5%.

Η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% στα 1.225,30 δολ./oz, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,1%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,14%. Αντίστοιχα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο κινήθηκε χαμηλότερα κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 0,63%. Παράλληλα, πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,79% (-7 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,74% (-8 μ.β.).

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v