Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό σερί για τον Dow Jones

Κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε ο Dow Jones. Στους ρυθμούς διακύμανσης της τιμής του πετρελαίου κινήθηκε η Wall Street. Ενισχύθηκε το δολάριο. Πτώση 1,5% για το πετρέλαιο. «Άλμα» 11,4% για το ADR της Εθνικής Τράπεζας.

Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις.

Ειδικότερα, ισχυρά κέρδη κατέγραφε η Wall Street στην έναρξη της συνεδρίασης με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο καθώς η τιμή του πετρελαίου ενισχυόταν για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Ωστόσο αργότερα, περιορίστηκε η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών καθώς η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ καθήλωσε τη ζήτηση για τον μαύρο χρυσό.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει να ενισχύεται έως τα 49,71 δολάρια ανά βαρέλι (με τον Dow Jones στις 16.963 μονάδες) για να υποχωρήσει τελικά 1,5% στα 47,81 δολάρια.

Πέρα όμως από τις διακυμάνσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της BMO Private Bank, Jack Ablin, «Υπάρχει ευρύτερα η εντύπωση ότι η Fed θα αποφύγει να αναλάβει το ρίσκο μιας αύξησης επιτοκίων. Οπότε οι επενδυτές επιστρέφουν σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου».

Επιπλέον η Moody's επιβεβαίωσε αξιολόγηση «ΑΑΑ» για την αμερικανική οικονομία ενώ διατήρησε σταθερό το outlook. Όπως επισημαίνει ο οίκος, το τριπλό Α στηρίζεται στην ισχυρή θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές την Πέμπτη τις πρώτες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 16,912 ενώ ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,81% στις 1.996 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,9% στις 4.791 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+2,1%) και Boeing (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Nike (-1%) και Caterpillar (-0,8%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,63 σεντς, με «άλμα» 11,4%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1233 από 1,1273 την Τρίτη. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1223 έως 1,1284 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,06%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,5% στα 47,81 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στα 1.149 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v