Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορεύματα και macro προβλημάτισαν τη Wall Street

Με οριακή πτώση έκλεισαν οι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Σε χαμηλό 25 ετών ο δείκτης μεταποίησης PMI. Στο επίκεντρο το deal των φαρμακευτικών Pfizer- Allergan. Τι βλέπει η Goldman Sachs για τα επιτόκια το 2016. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, τις ισχυρές πιέσεις στα εμπορεύματα και την πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι η Fed θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2016.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,17% στις 17.792 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 2.086 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,05% στις 5.102 μονάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Νοέμβριο υποχώρησε σε χαμηλό 25 ετών στις 52,6 μονάδες έναντι 54,1 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, στη στεγαστική αγορά, οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ κατέγραψαν «βουτιά» 3,4% στα 5,36 εκατ. ακίνητα.

Στην αγορά εμπορευμάτων και ειδικότερα στα μέταλλα, ο χαλκός και ο μόλυβδος πλέον διαπραγματεύονται σε χαμηλό έξι ετών, το νικέλιο σε χαμηλό δώδεκα ετών και το αλουμίνιο σε χαμηλό άνω των έξι ετών. Επίσης ο χρυσός υποχώρησε 0,9% στα 1.066 δολ./oz σε χαμηλό αντίστοιχο του Φεβρουαρίου του 2010. Αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Ιανουαρίου) κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 41,75 δολάρια ανά βαρέλι. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι πιέσεις στα μέταλλα οφείλονται στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Παράλληλα οι αναλυτές της Goldman Sachs προέβλεψαν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 1% το 2016 με τους επενδυτές να ανησυχούν μήπως ο ακριβότερος δανεισμός προκαλέσει καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πέρα όμως από τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία, τις ισχυρές πιέσεις στα εμπορεύματα και τις προβλέψεις της Goldman Sachs, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα εταιρικά deals, όπως της φαρμακευτικής Pfizer με την Allergan. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ανέρχεται στα 160 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 25 σεντς, καταγράφοντας «άλμα»32,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0621 δολ. από 1,0646 δολ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης, στο 2,25%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v