Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 3,3% για τους Dow Jones και S&P

Άνοδος στη Wall Street με πρωταγωνιστή τον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Δεκέμβριο του 2014 σημείωσε ο S&P. «Βουτιά» 50% για το ADR της Εθνικής Τράπεζας. Πέμπτη εβδομάδα πτώσης για τον χρυσό. Κάτω από το 1,07 το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ώθηση από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν εταιρείες του λιανικού εμπορίου.

Ενδεικτικά οι μετοχές των Abercrombies (διπλασιασμός κερδοφορίας) και Gap (κέρδη εντός των προβλέψεων) ενισχύθηκαν 25,6% και 7,5% αντίστοιχα.

Επιπλέον η μετοχή της Nike σημείωσε άνοδο 5,4% καθώς η διοίκηση γνωστοποίησε ότι προχωρά σε αύξηση 14% στο μέρισμα τριμήνου και σε επαναγορά μετοχών ύψους 12 δισ. δολαρίων.

Στο μέτωπο της οικονομίας, για άλλη μια συνεδρίαση στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα επιτόκια με τον Κεντρικό Τραπεζίτη του Σεντ Λούις James Bullard να διαβεβαιώνει ότι «σύντομα ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 2% σε ετήσια βάση (στόχος της Fed) οπότε η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων χωρίς τον φόβο του στασιμοπληθωρισμού».

Σημειώνεται ότι η Fed θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση στις 15 με 16 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τα πρακτικά του Οκτωβρίου η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Τράπεζας τάσσονται υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,51% στις 17.824 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,37% στις 2.089 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,62% στις 5.105 μονάδες.

Στην εβδομάδα οι Dow Jones, S&P ενισχύθηκαν 3,3% και ο Nasdaq 3,6%. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος για τον S&P από τον Δεκέμβριο του 2014.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 19 σεντς, καταγράφοντας «βουτιά» 50%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,0649 δολ. από 1,0733 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 40,39 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1076 δολ./oz, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές εβδομάδες απωλειών (-0,4%).

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης, στο 2,24%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v