Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο νήμα για το αμερικανικό χρηματιστήριο

Οριακά χαμηλότερα έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Κράτησε τις 16.000 μονάδες ο Dow Jones. Πρωταγωνίστησε στις απώλειες ο ενεργειακός κλάδος. Πτώση 3,5% για τη Chevron. Σε χαμηλό Νοεμβρίου 2014 το δολάριο έναντι του γεν.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street μετά τη πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 28 δολάρια ανά βαρέλι.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 5,9% στα 27,94 δολάρια ανά βαρέλι. Αφορμή για τη σημερινή πτώση του μαύρου χρυσού στάθηκε η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας όπου μεταξύ άλλων προέβλεπε αύξηση της παραγωγής και μείωση της ζήτησης.

Σημειώνεται ότι η Wall Street ξεκίνησε ανοδικά τη συνεδρίαση με ώθηση από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου έως τα 30,64 δολ. Ωστόσο κατά το μέσο της συνεδρίασης, το πτωτικό γύρισμα του αργού παρέσυρε και τους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Αργότερα, και περίπου μία ώρα πριν το πέρας της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επέστρεψε σε άνοδο που δεν κράτησε πολύ καθώς οι πωλητές προχώρησαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις μετά από έκθεση της Bank of America για πιθανότητα 25% η αμερικανική οικονομία να γυρίσει σε ύφεση εντός του 2016.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,08% στις 16.014 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,08% στις 1.852 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,34% στις 4.269 μονάδες.

Πρωταγωνιστής των απωλειών για άλλη μια συνεδρίαση ήταν ο ενεργειακός κλάδος. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 3,5% και 0,4% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα η μετοχή της Coca Cola ενισχύθηκε 2% καθώς τα έσοδα του ομίλου ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών παρόλο που απογοήτευσαν τα καθαρά κέρδη. Ειδικότερα τα έσοδα στο δ' τρίμηνο ανήλθαν στα 10 δισ. δολάρια (έναντι 9,9 δισ.) και τα καθαρά κέρδη στα 28 σεντς ανά μετοχή (έναντι 37 σεντς).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε δεύτερη διαδοχική πτώση έναντι του ευρώ τούτη τη φορά κατά 0,8% στο 1,1280 δολ. Αντίστοιχα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό Νοεμβρίου 2014 σε σχέση με το γεν στα 114,72.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού παρέμεινε σε υψηλό αντίστοιχο της 19ης Ιουνίου 2015 καθώς ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 1.198,60 δολ./oz. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική ημέρα άνοδου για τον χρυσό.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 1,73%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v