Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο παρά την πτώση του πετρελαίου. Απογοήτευσαν τα αμερικανικά macro και τα εταιρικά αποτελέσματα. «Βουτιά» 22,2% για τη μετοχή της Ralph Lauren. Πάνω από το 1,12 δολ. το ευρώ. Σε νέο υψηλό τριμήνου ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street παρά τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 31,72 δολάρια αν και νωρίτερα είχε φτάσει να ενισχύεται έως τα 33,60 δολ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο μαύρος χρυσός είχε «εκτοξευτεί» 8% μετά από διήμερη πτώση 11,5%.

Νωρίτερα, τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είχαν οδηγήσει σε απώλειες τους δείκτες στην έναρξη της συνεδρίασης. Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν στις 285.000 αιτήσεις έναντι 280.000 που ανέμεναν οι αναλυτές και οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 2,9% τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι αύριο θα ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

Παράλληλα αρνητικά αντέδρασε η αγορά και στα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου και στις υποβαθμίσεις των προοπτικών κερδοφορίας των GoPro Inc (-8,8%), Ralph Lauren (-22,2%) και kohl's (-18,8%).

Ωστόσο θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη νέα αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές «τα αμερικανικά προϊόντα γίνονται φθηνότερα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά στις διεθνής αγορές». Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,9% στο 1,1204.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 16.417 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,13% στις 1.915 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,13% στις 4.510 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 28ης Οκτωβρίου καθώς σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.157 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους καθώς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,87%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v