Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο η Wall μετά τα στοιχεία για ανεργία

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες στη Wall Street, με τα στοιχεία για την ανεργία στο επίκεντρο. Απώλειες 250 μονάδων για Dow. Βουτιά πάνω από 3% για Nasdaq. Ανακάμπτει το δολάριο. Υποχωρούν τα αμερικανικά ομόλογα. Στα $31 το αργό. Σε ελεύθερη πτώση το LinkedIn.

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» την έκθεση για την ανεργία με το βλέμμα στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed και εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Αναλυτές όπως ο Mahamed El-Erian υπογραμμίζουν ως σημαντικότερο στοιχείο της έκθεσης την ενίσχυση των μισθών, υποστηρίζοντας πως επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων από την Fed. 

O Dow Jones υποχωρεί 1,5% ή 250 μονάδες στις 16.162 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 3,2% χαμηλότερα στις 4.362 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 2% στις 1.877 μονάδες.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι μετοχές βιοτεχνολογίας, με τον δείκτη iShares Nasdaq Biotechnology να βουλιάζει 4%. 

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 151.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, έναντι 262.000 τον Δεκέμβριο και 280.000 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 190.000 τον πρώτο μήνα του 2016.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 4,9% από 5% προηγουμένως, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων οκτώ ετών.Υψηλότερα κινήθηκε το μέσο ωρομίσθιο, καταγράφοντας άνοδο 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 25,39 δολάρια. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 αυξήθηκε κατά 2,5%.

«Η αγορά προσπαθεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό για την Fed» δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg. «Το πρόβλημα είναι ότι το συμβούλιο της Fed είναι αντιμέτωπο με ένα δίλλημα. Δημιουργείται μεγαλύτερη σύγχυση για το πότε θα γίνει η επόμενη αύξηση επιτοκίων. Η έκθεση, από μόνη της, δείχνει ότι μια αύξηση τον Μάρτιο είναι και πάλι στο τραπέζι» πρόσθεσε. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της στερλίνας, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανεργία.

Ο δείκτης ICE U.S. Dollar, που καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, κινείται 0,1% υψηλότερα στις 96.519 μονάδες, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες.

Η ισοτιμία με το ευρώ διαμορφώνεται στο $1,119 από $1,12 πριν τη δημοσίευση των στοιχείων.

Βουτιά πραγματοποιούν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου, που κινείται αντίστροφα από την τιμή, κινείται στο 1,87% από 1,82% προηγουμένως. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,4% στα 31,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,73% χαμηλότερα, στα 1.149 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στο ταμπλό, σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η μετοχή του LinkedIn, μετά την πρόβλεψη για ετήσια έσοδα 3,6 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 3,91 δισ. δολάρια.

Η μετοχή του κοινωνικού δικτύου βουτάει 35%, διαγράφοντας χρηματιστηριακή αξία 9 δισ. δολαρίων.

Τη μετοχή υποβάθμισαν oι Mizuho, Raymon James, Cowen, BMO Capital Markets, J.P. Morgan και RBC Capital Markets.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v