Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και macro έκαναν άνω κάτω τη Wall Street

Κέρδη 183 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones σε μια συνεδρίαση με έντονα σκαμπανεβάσματα. Μικρή πτώση για τον Nasdaq. Απογοήτευσαν τα αμερικανικά macro. Πτώση 4,6% για τη μετοχή της Yahoo. «Άλμα» 8% για το πετρέλαιο. Σε υψηλό τριών μηνών ο χρυσός. Πάνω από το 1,11 δολ. το ευρώ.

Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι Dow Jones και S&P σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις καθώς οι επενδυτές διχάστηκαν μεταξύ των κατώτερων των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και της «εκτόξευσης» του πετρελαίου πάνω από τα 32 δολ.

Ειδικότερα, μπορεί η Wall Street να ξεκίνησε ανοδικά τη συνεδρίαση με ώθηση από το αδύναμο αρχικά rebound της τιμής του πετρελαίου ωστόσο η «βουτιά» του δείκτη υπηρεσιών ISM σε χαμηλό δύο ετών γύρισε γρήγορα τους τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες βαθιά στο κόκκινο.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Ιανουάριο υποχώρησε στις 53,5 μονάδες έναντι 55,8 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση μόλις στις 55,1 μονάδες.

Επιπλέον, έντονα προβλημάτισαν τους επενδυτές και τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ καθώς μπορεί οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα να αυξήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (205.0000) ωστόσο ήταν πολύ λιγότερες οι θέσεις σε σχέση με την αναθεωρημένη μέτρηση του Δεκεμβρίου (265.000).

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

Όπως σημείωναν οι αναλυτές, τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Και ενώ όλα έδειχναν πως η Wall Street θα οδηγηθεί σε άλλο ένα αρνητικό κλείσιμο, η εντυπωσιακή ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 32 δολ. γύρισε ανοδικά τους δείκτες Dow Jones και S&P και μάζεψε αισθητά τις απώλειες για τον Nasdaq.

Συγκεκριμένα ο μαύρος χρυσός «εκτοξεύτηκε» 8% στα 32,28 δολάρια ανά βαρέλι μετά από δύο μέρες μεγάλων απωλειών.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,14% ή 183 μονάδων στις 16.337, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,52% στις 1.913 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 4.504 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 4,2% και 5,2% αντίστοιχα.

Στον τεχνολογικό κλάδο, πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο τίτλος της Yahoo (-4,6%) καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 15%.

Στην αγορά συναλλάγματος, τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση και έστρεψαν τους επενδυτές στα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Συγκεκριμένα το ευρώ έπιασε υψηλό τριών μηνών έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 1,8% στο 1,1118. Αντίστοιχα και το γεν κινήθηκε υψηλότερα 1,7% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στα 117,84.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό τριών μηνών καθώς σημείωσε άνοδο 1,3% στα 1.141 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανέκαμψε από το χαμηλό εννέα μηνών καθώς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v