Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street

«Βουτιά» 255 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Πρωταγωνιστής των απωλειών ο τραπεζικός κλάδος. Πτώση για Citigroup (-6,5%) και Bank of America (-6,9%). Σε χαμηλό 13 ετών η τιμή του πετρελαίου στα 26,21 δολ. «Άλμα» 4,5% για τον χρυσό.

Περιορίστηκαν οι πιέσεις στη Wall Street προς το τέλος της συνεδρίασης με τον Dow Jones να χάνει 255 μονάδες από 410 νωρίτερα και τον Nasdaq να γυρίζει σε θετικό πρόσημο έστω και πρόσκαιρα.

Ωστόσο στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις στη Wall Street ήταν μαζικές εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 27 δολ. και του προβληματισμού της Janet Yellen για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε για έκτη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 4,5% στα 26,21 δολάρια ανά βαρέλι, σε χαμηλό 13 ετών.

Στο πετρέλαιο αναφέρθηκε και η Janet Yellen στη δεύτερη μέρα κατάθεσης της στο Κογκρέσο. Ειδικότερα, η επικεφαλής της Fed δεν έκρυψε την έκπληξή της για την κατάρρευση των τιμών του αργού.

Επιπλέον, η Yellen δεν απέκλεισε την πιθανότητα ύφεσης για την αμερικανική οικονομία ενώ επισήμανε ότι η Fed εξετάζει ως επιλογή τα αρνητικά επιτόκια μετά τις κινήσεις που έλαβαν κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στο δολάριο, εκτόξευση της τιμής του χρυσού καθώς και «βουτιά» στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό σχεδόν ενός έτους καθώς το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 4,5% στα 1.247,80 δολ./oz. Το δολάριο υποχώρησε εκ νέου έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 112 γεν. Νωρίτερα το γεν είχε φτάσει να σημειώνει πτώση έως τα 111 γεν, σε χαμηλό αντίστοιχο της 31ης Οκτωβρίου 2014. Επιπλέον το ευρώ ανήλθε πάνω από το 1,13 δολ. Παράλληλα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έχασε οχτώ μονάδες βάσης στο 1,63%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,60% στις 15.660 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,23% στις 1.829 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,39% στις 4.267 μονάδες.

Οι ισχυρότερες πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο. Ενδεικτικά η μετοχή της Bank of America «βούλιαξε» 6,9%, της Citigroup 6,5% και της Goldman Sachs 4,5%.

Στον αντίποδα πετρελαϊκή μετοχή της Exxon Mobil ενισχύθηκε 0,3%.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Wells Fargo Funds, John Manley, «Οι ενεργειακές εταιρείες έχουν περάσει το μπαλάκι των απωλειών στις τράπεζες διότι εκεί βρίσκονται τα χρήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v