Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών ο Dow Jones

Βαριές απώλειες στη Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Προβλημάτισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Καλά τα εταιρικά αποτελέσματα. Σε υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο, πάνω από τα 48 δολ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου σε υψηλό επτά μηνών.

Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός παρέμεινε σε ανοδικό κανάλι καθώς οι αναλυτές προβλέπουν μείωση στην παγκόσμια παραγωγή για το 2016. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η περίπτωση της Goldman Sachs, η οποία πλέον βλέπει έλλειμμα αργού στις αγορές από υπερκορεσμό προηγουμένως. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,2% στα 48,31 δολάρια ανά βαρέλι.

Ωστόσο προβλημάτισε τους επενδυτές, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα ο πληθωρισμός «εκτινάχθηκε» 0,4% τον Απρίλιο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών ετών. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% από 0,9% τον Μάρτιο.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, «η άνοδος του πληθωρισμού επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο την ώρα που εντείνεται η αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω Κίνας».

Άλλωστε και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες Lockhart και Williams άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 14-15 Ιουνίου.

Στον αντίποδα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο στις ΗΠΑ και από το «άλμα» 6,6% στις ενάρξεις κατοικιών κατά την ίδια περίοδο.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα α' τριμήνου ανακοίνωσε η Home Depot (-2,5%) καθώς τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στο 1,44 δολ. έναντι 1,21 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και οι πωλήσεις ανήλθαν στα 22,76 δισ. δολ. έναντι 20,9 δισ. πέρυσι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,02% στις 17.529 μονάδες (σε χαμηλό άνω των επτά εβδομάδων), ο S&P κατέγραψε πτώση 0,94% στις 2.047 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,25% στις 4.715 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+0,5%) και DuPont (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των American Express (-2,1%) και Microsoft (-1,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1320 από 1,1321 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.276 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,76%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v