Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street

Μικρή άνοδο κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με πολλές εναλλαγές προσήμων. Στο επίκεντρο τα πρακτικά της Fed. Πτώση 1,2% για τη μετοχή της Cisco Systems. Πέμπτη μέρα ανόδου για το πετρέλαιο. Πιέσεις σε δολάριο και χρυσό.

Σε θετικό έδαφος γύρισε η Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκαν διχασμένα αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, κάποια μέλη της Fed υπογράμμισαν στη συνεδρίαση του Ιουλίου ότι θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων σύντομα, καθώς τα χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ωστόσο, άλλα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας επισήμανα ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει να διαπιστώσει την κατάσταση της αγοράς εργασίας προτού προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, φοβούμενα πιθανή μελλοντική επιβράδυνση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Νέας Υόρκης, William Dudley μίλησε για πιθανή αύξηση των επιτοκίων ακόμα και τον Σεπτέμβριο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχουμε φτάσει χρονικά κοντά στο καθοριστικό σημείο που θα είναι κατάλληλη-κατά τη γνώμη μου- μια αύξηση των επιτοκίων».

Αντίθετα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σεντ Λούις υποστήριξε σήμερα, πως τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα αν ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ διατηρηθεί κάτω του 2%.

Επιπλέον, ανοδικά γύρισε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Νωρίτερα ο μαύρος χρυσός υποχωρούσε αισθητά καθώς το Ιράν φέρεται να διαχωρίζει τη θέση του από τις υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ και να μην συμφωνεί σε πάγωμα της παραγωγής. Το πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,5% στα 46,79 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Cisco Systems ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μείωση κατά 20% του προσωπικού της. Συγκεκριμένα τις επόμενες εβδομάδες η διοίκηση θα απολύσει 14.000 εργαζομένους.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με οριακά κέρδη 0,12% στις 18.573 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,19% στις 2.182 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,03% στις 5.228 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των 3Μ Co. (+1%) και Pfizer (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-1,2%) και McDonalds (+0,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο γύρισε πτωτικά μετά τη Fed. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1287 από 1,1279 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,6% στα 1.348 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,55%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v