Διχασμένη η Fed για τα επιτόκια

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της Fed αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων στο κοντινό μέλλον. Τα επιχειρήματα των δυο πλευρών. Αβάσιμοι οι φόβοι για το Brexit. Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο.

Διχασμένη η Fed για τα επιτόκια

Τα στελέχη της Fed δεν προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση παρόλο που δεν υλοποιήθηκαν οι φόβοι τους για την οικονομία καθώς συμφώνησαν πως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit και για τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης του Μαίου αποδείχθηκαν αβάσιμες. 

Κάποια μέλη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας υπογράμμισαν στη συνεδρίαση του Ιουλίου ότι θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων σύντομα, όπως αποκάλυψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης. 

Επίσης, σημείωσαν ότι τα χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.  

Ωστόσο, άλλα μέλη της Fed σημείωσαν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να περιμένει να διαπιστώσει την κατάσταση της αγοράς εργασίας προτού προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, φοβούμενα πιθανή μελλοντική επιβράδυνση.

Επίσης, κάποια μέλη ζήτησαν περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί προς το στόχο που έχει θέσει η Fed, προτού η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε μια αύξηση. 

Αναφορικά με το Brexit, τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας συμφώνησαν ότι η γρήγορη ανάκαμψη των αγορών μείωσε την αβεβαιότητα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v