Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξαναβλέπει» τις 20.000 μονάδες ο Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Μόλις 58 μονάδες χωρίζουν τον βιομηχανικό δείκτη από τις 20.000. Σε απόσταση αναπνοής από νέα ιστορικά υψηλά ο S&P. Στο επίκεντρο η Fed. Πιέσεις στο δολάριο.

«Ξαναβλέπει» τις 20.000 μονάδες ο Dow Jones

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street στη δεύτερη συνεδρίαση του νέου έτους με τον Dow Jones να επαναπροσεγγίζει τις 20.000 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ μιας πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων ενώ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία λόγω της πολιτικής Τράμπ.

Νωρίτερα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τις αυξήσεις στις πωλήσεις που ανακοίνωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα οι πωλήσεις της General Motors αυξήθηκαν κατά 10% και της Ford κατά 0,3%.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την χθεσινή «βουτιά» κατά 2,6%. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξήσει τις τιμές αργού λόγω της μείωσης της παραγωγής, παρόλο που το ισχυρό δολάριο και η ήπια ανάπτυξη περιορίζει τα κέρδη. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,8% στα 53,26 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα σε σχέση με το ευρώ μετά από διήμερη άνοδο που έφερε το αμερικανικό νόμισμα κοντά σε υψηλό 14 ετών. Το δολάριο υποχώρησε 0,6% στο 1,0468 από 1,0406 την προηγούμενη μέρα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 19.942 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 2.270 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,88% στις 5.477 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,3%) και American Express (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-1,3%) και Cisco (-0,6%).

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της First Standard Financial, Peter Cardillo, «Οι πρώτες μέρες του έτους θα διαμορφώσουν την κατεύθυνση της αγοράς. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια απροσδόκητη παρέμβαση. Ακόμα υπάρχει ενθουσιασμός στο χρηματιστήριο».

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό τριών εβδομάδων καθώς σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.165 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,46%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v