Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Στο τραπέζι πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων

Πολλοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Fed μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ότι αναμένεται λόγω των πολιτικών του Τραμπ, σύμφωνα με τα πρακτικά του Δεκεμβρίου.

Fed: Στο τραπέζι πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων

Η συντριπτική πλειονότητα των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας εκτίμησαν ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με πιο γρήγορο ρυθμό εξαιτίας της δημοσιονομικής τόνωσης που σχεδιάζει ο Τραμπ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου που δημοσίευτηκαν την Τετάρτη.

Όπως προκύπτει, πολλά από τα μέλη της Fed ανέφεραν ότι αναμένουν ακόμα πιο γρήγορη αύξηση των επιτοκίων.

«Περίπου τα μισά από τα μέλη συμπεριέλαβαν στις προβλέψεις τους την υπόθεση μιας πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής» σημειώνεται στα πρακτικά από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 του προηγούμενου μήνα. «Σχεδόν όλοι επισήμαναν ότι τα ανοδικά ρίσκα για τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη είχαν αυξηθεί» τονίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τρεις φορές το 2017.

Ωστόσο τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι η Fed μπορεί να ακολουθήσει ένα ακόμα πιο επιθετικό μονοπάτι στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αν ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις: «Πολλοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για το μέγεθος, τη σύνθεση και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στην δημοσιονομική πολιτική, αλλά υποστήριξαν επίσης ότι μια πιο επεκτατική πολιτική μπορεί να αυξήσει την συνολική ζήτηση πάνω από βιώσιμα επίπεδα, καθιστώντας πιθανότατα αναγκαία μια πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική από αυτή που αναμένεται τώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v