Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο τεχνολογικός δείκτης στη Wall Street. Δεν τόλμησε να αγγίξει τις 20.000 μονάδες ο Dow Jones. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο. Σε υψηλό πέντε εβδομάδων ο χρυσός. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο Nasdaq ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε Dow Jones και S&P εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων απασχόλησης την Παρασκευή στις ΗΠΑ.

Σήμερα, τα αμερικανικά macro δίχασαν του επενδυτές καθώς οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κοντά σε χαμηλό 43 ετών ενώ οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν λιγότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, ο δείκτης ISM υπηρεσιών τον Δεκέμβριο παρέμεινε σε υψηλό 12 μηνών. Συγκεκριμένα, o δείκτης διαμορφώθηκε στο 57,2% από 57,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση άνω του 50% υποδηλώνει επέκταση του κλάδου.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παρέμειναν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι είχαν ταχθεί υπέρ μιας πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων ενώ είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων λόγω Τράμπ.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου (WTI) καθώς η Σαουδική Αραβία φέρεται να έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της για μείωση της παραγωγής κατά 7%. Στις ΗΠΑ τα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές ενώ αυξήθηκαν τα αποθέματα βενζίνης. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,9% στα 53,76 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο παρά τις προσδοκίες για τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017 στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό νόμισμα «βούλιαξε» 1,1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0598 από 1,0489 την προηγούμενη μέρα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 19.899 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,08% στις 2.269 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στις 5.487 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa Inc. (+1,3%) και Johnson & Johnson (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Travelers (-1,7%) και Exxon Mobil (-1,5%).

Νωρίτερα ο αναλυτής της GKFX, James Hughes προειδοποιούσε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς. Η ανοδική κίνηση, χωρίς αμφιβολία, υπήρξε ισχυρή και για μένα περισσότερο ισχυρή απ’ όσο θα έπρεπε. Υπάρχει περίπτωση οι 20.000 μονάδες να είναι σημείο κλειδί για τους traders που ψάχνουν έξοδο από long θέσεις».

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό πέντε εβδομάδων καθώς σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.181 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,37%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v