Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street

Hπιες μεταβολές στο αμερικανικό χρηματιστήριο με μακροοικονομικά στοιχεία και δηλώσεις αξιωματούχων της Fed να βρίσκονται στο προσκήνιο. Υποχωρεί ο χρυσός, ενισχύεται η τιμή του αργού. Κέρδη καταγράφει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street

Μικτές τάσεις διαμορφώνονται στη Wall Street με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους κυρίως στα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ο Dow Jones κινείται σταθεροποιητικά στις 19.905 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται οριακά 0,2%, στις 5.491 μονάδες. Ανοδος 0,2% για τον S&P, που κυμαίνεται στις 2.268 μονάδες.

Η αγορά φαίνεται να υποφέρει από vertigo σε αυτά τα επίπεδα και δεν αποκλείεται η μεταβλητότητα να συνεχιστεί εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές. Μερίδα εξ αυτών μεταθέτει για την… άλλη εβδομάδα το ραντεβού του Dow Jones με τις 20.000 μονάδες.

Στις ειδήσεις από το μακροοικονομικό μέτωπο, στο 4,7% διαμορφώθηκε η ανεργία το Δεκέμβριο του 2016, έναντι 4,6% το Νοέμβριο ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές. Το Δεκέμβρη δημιουργήθηκαν 156.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι προβλέψεων για τη δημιουργία 180.000. Συνολικά το προηγούμενο έτος προστέθηκαν στην αμερικανική οικονομία περίπου 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7% το Νοέμβριο καθώς οι εισαγωγές βρέθηκαν σε υψηλά ενός και πλέον έτους. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 45,2 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στα 45,9 δισ. Τον Οκτώβριο ανήλθε στα 42,4 δισ. δολάρια.

Στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθούν και οι δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της Fed για την πορεία της οικονομίας και τη «στρατηγική» της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Ήδη η Loretta Mester (Cleveland Fed President) εξέφρασε την άποψη ότι η Fed πρέπει να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το τρέχον έτος. Η ίδια προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα αναρριχηθεί στα επίπεδα του 2% στα επόμενα δύο χρόνια.

Στις εταιρικές ειδήσεις κέρδη υψηλότερα του 5% καταγράφει η φαρμακευτική Amgen μετά την απόφαση δικαστηρίου που ορίζει ότι ανταγωνίστριες εταιρείες πρέπει να αποσύρουν από την αγορά φαρμακευτικά σκευάσματά τους.

Πτώση σημειώνει η εταιρία εστιατορίων Ruby αφού η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι οι ζημιές της διευρύνθηκαν στο β΄ τρίμηνο χρήσης. Αντίθετα κέρδη καταγράφουν οι General Motors, Intel και Nvidia.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες το δολάριο καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 1% έναντι του γεν με την σχέση ανταλλαγής τους στα 116 γεν. Αντίθετα το αμερικανικό νόμισμα συγκριτικά με το ευρώ ενισχύεται κατά 0,5% στα επίπεδα του 1,05.

Πτωτικές τάσεις για το χρυσό που κινείται στα 1.175 δολάρια ανά ουγκιά. Αντίθετα το πετρέλαιο ενισχύεται κατά 0,5%, στα 54 δολάρια ανά βαρέλι.

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v