Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στον Τραμπ

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, εν μέσω αβεβαιότητας για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Τραμπ. «Βουτιά» για το δολάριο. Ράλι 2% για τη στερλίνα. Ενισχύονται πάνω από 1% αργό και χρυσός.

Yποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στον Τραμπ

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,3% στις 19.830 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,65% χαμηλότερα στις 5.537 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,33% στις 2.266 μονάδες. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση κατέγραψε τον Ιανουάριο ο δείκτης που αφορά τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη, μετά την άνοδό του σε υψηλό οκτώ μηνών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης Empire State υποχώρησε στις 6,5 μονάδες τον Ιανουάριο από 7,6 μονάδες τον Δεκέμβριο. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 8 μονάδες.

Οι νέες παραγγελίες «βούτηξαν» στο επίπεδο του 3,1 τον Ιανουάριο, από 10,4 τον προηγούμενο μήνα.

Από το εταιρικό μέτωπο, η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου εκτοξεύτηκαν κατά 83% και ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς η τράπεζα εμφάνισε τα ισχυρότερα κέρδη τέταρτου τριμήνου από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά.

Η τράπεζα με έδρα στη Νέα Υόρκη κατέγραψε κέρδη ύψους 1,67 δισ. δολαρίων ή 81 cents ανά μετοχή, στη διάρκεια ενός τριμήνου που περιελάμβανε αύξηση στη δραστηριότητα trading μετά τις εκλογές. Αυτό έναντι 908 εκατ. δολαρίων ή 39 cents ανά μετοχή, που εμφάνισε την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Τα έσοδά της ενισχύθηκαν κατά 17% σε 9,02 δισ. δολάρια, από 7,74 δισ. δολάρια τον προηγούμενο χρόνο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 2% στα 53,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 1,6% στα 1.215 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,07 δολαρίου/ευρώ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στην WSJ ότι το αμερικανικό νόμισμα είναι υπερβολικά ισχυρό, εν μέρει γιατί η Κίνα κρατάει χαμηλά την αξία του δικού της νομίσματος. 

Ράλι πραγματοποιεί η βρετανική λίρα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καταγράφοντας κέρδη πάνω από 2%, μετά την ανακοίνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι η Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,32%. 

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών. Η μετοχή της JP Morgan σημειώνει πτώση 2,5%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. Απώλειες 1,5% καταγράφει η μετοχή της Goldman Sachs.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v