Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά την απογοήτευση από Τραμπ

Στο «κόκκινο» οι δείκτες στη Wall Street, με τον Dow Jones να απομακρύνεται από τις 20.000 μονάδες. Μεγάλη πτώση για το δολάριο. Άνοδος 2% για το αργό. Ράλι στα treasuries.

Υποχωρεί η Wall Street μετά την απογοήτευση από Τραμπ

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ απογοήτευσε τους επενδυτές.

O Dow Jones υποχωρεί 0,8% στις 19.791 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,05% χαμηλότερα στις 5.505 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,78% στις 2.257 μονάδες. 

«Η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι επενδυτές, με τις αναφορές του στον προστατευτισμό και τις επιθέσεις σε εταιρείες να μη φαίνονται ακριβώς φιλικές προς τις αγορές», αναφέρει σε σημείωμά του αναλυτής της Oanda, που επικαλείται το CNBC.

«Η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών σε μελλοντικές οικονομικές πολιτικές από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο φάνηκε να απογοητεύει τις αγορές, οι οποίος είχαν προεξοφλήσει κάποια δημοσιονομική τόνωση» δήλωσε στους F.T. o Πίτερ Σάφρικ της RBC Capital Market.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, στις 247.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν αύξηση στις 255.000.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε κατά 0,4% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες. Για το σύνολο του έτους, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,8%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από την άνοιξη του 2012 και βάζει τέλος σε σχεδόν περίπου δυόμισι χρόνια αρνητικού πληθωρισμού εισαγωγών.

Eν τω μεταξύ, ο αξιωματούχος της Fed, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η αμερικανική οικονομία «ξεκινά το 2017 με γερό πάτημα» και τρεις αυξήσεις στα επιτόκια αρμόζουν, αρκεί η οικονομία να παραμείνει σε αυτή την πορεία.

Στην αγορά συναλλάγματος, ισχυρές απώλειες καταγράφει το δολάριο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,065 δολάριο/ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1,57% υψηλότερα, στα 53,09 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός συνεχίζει να κινείται ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 0,33%, στα 1.200 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται πέντε μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,33%. 

Στο ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών και των τραπεζών. Πτώση πάνω από 1% σημειώνουν οι μετοχές των Microsoft και Intel, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του Dow Jones.

Βουτιά 9% πραγματοποιεί η μετοχή της Fiat Chrysler, μετά την είδηση ότι κατηγορείται από τις αμερικάνικες αρχές για χειραγώγηση των ελέγχων εκπομπής ρύπων. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v