Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτο ρεκόρ για τον Nasdaq

Νέο ιστορικό υψηλό σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης. Μόλις 46 μονάδες χωρίζουν τον Dow Jones από τις 20.000. Προβλημάτισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Πάνω από τα 52 δολ. το πετρέλαιο. Πιέσεις στο δολάριο.

Πέμπτο ρεκόρ για τον Nasdaq

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μην κατάφερε να δώσει ισχυρή ώθηση στον Dow Jones για να πιάσει τις 20.000 μονάδες ωστόσο διατήρησε τον Nasdaq σε επίπεδα ρεκόρ για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Παρά τις μεγάλες προσδοκίες, τελικά η συνέντευξη τύπου του Ντόναλντ Τραμπ προβλημάτισε τους επενδυτές καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ περισσότερο αναφέρθηκε στις κατηγορίες για ρωσική βοήθεια στην προεκλογική του καμπάνια και λιγότερο σε οικονομικά θέματα.

Πάντως εντύπωση προκάλεσε η υπόσχεσή ότι θα γίνει ο μεγαλύτερος δημιουργός θέσεων εργασίας που έπλασε ποτέ ο Θεός και η δέσμευσή για άμεση κατασκευή του τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η έναρξη των εταιρικών αποτελεσμάτων την Παρασκευή στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι πρώτες εισηγμένες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα δ’ τριμήνου είναι οι τραπεζικοί όμιλοι JP Morgan, Bank of America και Wells Fargo αντί της Alcoa η οποία χωρίστηκε σε δύο εταιρείες.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,5% ή 99 μονάδων στις 19.954, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,28% στις 2.275 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκανε νέο ρεκόρ καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,21% στις 5.563 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+2,7%) και Goldman Sachs (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-1,9%) και Johnson & Johnson (-1,4%).

Στο μεταξύ, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου μετά από διήμερη «βουτιά» 6% που προκάλεσε η αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ και το ρεκόρ εξαγωγών του Ίρακ. Η σημερινή άνοδος του αργού οφείλεται στις πληροφορίες για μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία κόντρα στην αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, αναφέρουν οι αναλυτές. Σήμερα ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 2,8% στα 52,25 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, πτωτικά γύρισε το δολάριο μετά τη συνέντευξη τύπου του Ντόναλντ Τραμπ. To αμερικανικό νόμισμα έχασε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0574 από 1,0554 την προηγούμενη μέρα. Νωρίτερα το δολάριο είχε φτάσει να ενισχύεται έως το 1,0454.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό επτά εβδομάδων καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,8% στα 1.195 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,36%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v