Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ και Brexit προβλημάτισαν τη Wall Street

Από επίπεδα ρεκόρ υποχώρησε ο Nasdaq. Απώλειες 59 μονάδων για τον Dow Jones. Τραμπ και Brexit καθήλωσαν τους επενδυτές. Καλά τα αποτελέσματα της Morgan Stanley. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Τραμπ και Brexit προβλημάτισαν τη Wall Street

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι με την πολιτική που δείχνει ότι θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ενδεικτικά, ο Τραμπ υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι το δολάριο είναι πολύ ισχυρό ενώ η Κίνα κρατά το δικό της νόμισμα αδύναμο. «Οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις τους γιατί το δολάριο είναι ισχυρό και αυτό μας σκοτώνει», ανέφερε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το σχόλιο Τραμπ έστειλε το αμερικανικό νόμισμα αισθητά χαμηλότερα. Συγκεκριμένα το δολάριο υποχώρησε 1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0707 από 1,0602 την προηγούμενη μέρα.

Στο μεταξύ η αξιωματούχος της Fed, Lael Brainard, προειδοποίησε ότι η Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων με ταχύτερους ρυθμούς σε περίπτωση που η δημοσιονομική πολιτική Τραμπ εστιάσει υπερβολικά στην βραχυπρόθεσμη ζήτηση και όχι αρκετά στους μακροπρόθεσμους παράγοντες που θα ενδυναμώσουν την οικονομία.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της First Standard Financial, Peter Cardillo, “υπάρχει αρκετή νευρικότητα στην αγορά τώρα που ο Τραμπ θα αναλάβει πρόεδρος. Μέχρι να δούμε τι θα πράξει ο νέος πρόεδρος τις πρώτες εκατό μέρες, νομίζω ότι η αγορά θα κινηθεί επιφυλακτικά».

Επιπλέον, επέστρεψαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τις δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού. H Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα επιδιώξει ένα καθαρό «διαζύγιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημείωναν οι αναλυτές, η Μεγάλη Βρετανία πιθανότατα οδεύει σε ένα σκληρό Brexit.

Σημειώνεται ότι μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι, η στερλίνα «εκτοξεύτηκε» έως και 3% έναντι του δολαρίου στο 1,2416 από 1,2046 την προηγούμενη μέρα.

Στον αντίποδα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τα καλά αποτελέσματα της Morgan Stanley. Ειδικότερα, ο τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου στο 1,67 δισ. δολ. ή 81 σεντς ανά μετοχή έναντι 908 εκατ. ή 39 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη μόλις 65 σεντς ανά μετοχή.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,3% ή 59 μονάδων στις 19.826, ο S&P σημείωσε πτώση 0,3% στις 2.267 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,64% στις 5.538 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Wal-Mart (+2%) και Procter & Gamble (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των JP Morgan (-3,9%) και Goldman Sachs (-3,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό δύο μηνών καθώς κλιμακώνεται η παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω Τραμπ και Μέι. Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 1,4% στα 1.212 δολ./oz.

Αντίστοιχα, η τιμή του πετρελαίου κέρδισε 0,2% στα 52,48 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση επτά μονάδων βάσης στο 2,33%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v