Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στη Wall Street- Ρεκόρ για τον Nasdaq

Επέστρεψε πάνω από τις 20.000 μονάδες ο Dow Jones με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο. Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq. «Άλμα» για τις μετοχές των Visa (+4,7%) και Goldman Sachs (4,6%). Πτώση για την Amazon (3,6%).

Τραπεζικό ράλι στη Wall Street- Ρεκόρ για τον Nasdaq

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και η πρόθεση Τραμπ να τροποποιήσει τον νόμο Dodd-Frank για τις τράπεζες, οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τη Wall Street.

Συγκεκριμένα, μπορεί η ανεργία να αυξήθηκε οριακά στο 4,8% τον Ιανουάριο ωστόσο δημιουργήθηκαν 227.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 197.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,3% τον Δεκέμβριο ενώ ο δείκτης υπηρεσιών ISM μειώθηκε οριακά τον Ιανουάριο στις 56,5 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την επανεξέταση του τραπεζικού νόμου Dodd-Frank. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υποστηρίξει ότι ο νόμος έχει βλάψει το επιχειρηματικό πνεύμα της χώρας καθώς περιόριζε την πρόσβαση στην απαιτούμενη πίστωση.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Visa ενισχύθηκε 4,7%, της Goldman Sachs 4,6%, της JP Morgan 3,2% και της American Express 2,1%.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα καθαρά κέρδη της Amazon (-3,6%) ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών ωστόσο απογοήτευσαν οι πωλήσεις δ’ τριμήνου. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 55% στα 749 εκατ. δολάρια ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν στα 43,74 δισ. έναντι 44,68 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, η μετοχή των πολυκαταστημάτων Macy’s "εκτινάχθηκε" 6,5% μετά από δημοσιεύματα ότι βρίσκεται στο επίκεντρο εξαγοράς από την Hudson Bay. Σημειώνεται ότι η μετοχή είχε υποχωρήσει συνολικά 22% τους τελευταίους 12 μήνες.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός ενέργειας υποστήριξε ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν μειώσει την παραγωγή τους, σε εφαρμογή της συμφωνίας του Δεκεμβρίου. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,5% στα 53,83 δολάρια ανά βαρέλι. Συνολικά στην εβδομάδα το πετρέλαιο κέρδισε 0,7%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,94% στις 20.071 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,73% στις 2.297 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπιασε επίπεδα ρεκόρ καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 5.666 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0780 από 1,0760 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% στα 1.220 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 2,5%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μία μονάδα βάσης στο 2,48%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v