Τριμηνιαίο «άλμα» 9,8% για τον Nasdaq

To καλύτερο τρίμηνο από το 2013 σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης. Πτώση για τον Dow Jones τον Μάρτιο. Στο επίκεντρο macro και επιτόκια στις ΗΠΑ. Τέταρτη σερί άνοδος για το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Τριμηνιαίο «άλμα» 9,8% για τον Nasdaq

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα μακροοικονομικά στοιχεία καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάρτιο αναθεωρήθηκε πτωτικά στις 96,9 μονάδες από 97,6 μονάδες προηγουμένως. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν επιβεβαίωση της προκαταρκτικής μέτρησης.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ ανήλθε στο 2% για πρώτη φορά από το 2012.

Στο μεταξύ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σεντ Λούις, James Bullard, δήλωσε ότι «αυξήσαμε λίγο τα επιτόκια αλλά δεν χρειάζονται μεγάλες προσαρμογές».

Αντίστοιχα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Νέας Υόρκης William Dudley ανέφερε ότι δείχνουν λογικές δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων το 2017 αν και προειδοποίησε πως η υψηλότερη καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη δεν μεταφράζονται σε ισχυρά οικονομικά στοιχεία.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε τιμή του πετρελαίου για τέταρτη διαδοχική μέρα. Τη νέα άνοδο στήριξε η προοπτική επέκτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής και στο β’ εξάμηνο του 2017 από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,5% στα 50,60 δολάρια ανά βαρέλι. Στο τρίμηνο, το πετρέλαιο «βούλιαξε» 5,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε οριακή άνοδο έναντι του ευρώ στο 1,0670 από 1,0675 την προηγούμενη μέρα. Τον Μάρτιο, το δολάριο υποχώρησε 0,9% και στο τρίμηνο 1,5%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 20.663 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,23% στις 2.362 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,04% ή κατά δύο μονάδες στις 5.911.

Τον Μάρτιο, ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε 0,7% ενώ οι S&P και Nasdaq ενισχύθηκαν 0,8% και 1,5% αντίστοιχα.

Στο τρίμηνο ο Dow Jones κέρδισε 4,6%, ο S&P 5,9% και ο Nasdaq 9,8%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+1,1%) και Wal-Mart (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-1,9%) και DuPont (-1,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.251 δολ./oz. Συνολικά τον Μάρτιο, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση 0,2% ενώ στο τρίμηνο «εκτοξεύτηκε» κατά 8,2%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τρεις μονάδες βάσης στο 2,39%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v