Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Apple και macro έδωσαν τριψήφια κέρδη στον Dow Jones

Με άνοδο 150 μονάδων τερμάτισε το πτωτικό σερί οχτώ συνεδριάσεων του Dow Jones. Ισχυρή η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή της Apple.

Apple και macro έδωσαν τριψήφια κέρδη στον Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε ο Dow Jones τερματίζοντας το μακροβιότερο πτωτικό σερί από τον Αύγουστο του 2011.

Την άνοδο στη Wall Street στήριξαν τα ισχυρά macro καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάρτιο εκτοξεύτηκε σε υψηλά Οκτωβρίου 2000 και συγκεκριμένα στις 125,6 μονάδες έναντι 116,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή πτώση στις 114,1 μονάδες.

Στο μεταξύ, σε σημερινή της ομιλία η Janet Yellen επισήμανε ότι η ανεργία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή στα χαμηλά εισοδήματα και στις μειονότητες παρά την ανάκαμψη της οικονομίας και την βελτίωση της αγοράς εργασίας. Σημειώνεται ότι δεν έκανε καμία αναφορά στη νομισματική πολιτική της Fed.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer εκτίμησε ότι θα γίνουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου λόγω του αδύναμου δολαρίου (είχε φτάσει έως το 1,09 την Δευτέρα) και της πιθανής επέκτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στο β’ εξάμηνο από τον ΟΠΕΚ. Ωστόσο προβληματίζει τους επενδυτές η συνεχής αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,3% στα 48,37 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,73% ή 150 μονάδων στις 20.701, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,73% στις 2.358 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στις 5.875 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+2,2%) και Caterpillar (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (-0,2%) και McDonalds (-0,1%).

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple έπιασε νέο ιστορικό υψηλό (το πέμπτο εντός του Μαρτίου) στα 143,97 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,5% στο 1,0812 από 1,0863 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό μήνα σημειώνοντας οριακή πτώση 0,1% στα 1.255 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,41%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v