Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όγδοο σερί απωλειών για τον Dow

Τη μακροβιότερη πτώση από τον Αύγουστο του 2011 σημείωσε ο Dow Jones. Άνοδος για τον Nasdaq. Έντονες διακυμάνσεις για τους δείκτες. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο. Σε υψηλό μήνα ο χρυσός.

Όγδοο σερί απωλειών για τον Dow

Πτώση σημείωσαν οι Dow Jones και S&P στον απόηχο της απόσυρσης του νομοσχεδίου για την Υγεία από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Πέμπτη και μετά για την Παρασκευή αλλά οι αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς και κυρίως από μερίδα Συντηρητικών, υποχρέωσαν τον Τραμπ να αποσύρει το νομοσχέδιο προκειμένου να αποφύγει την καταψήφισή του.

«Ήταν τόσο ισχυρό το ράλι των προηγούμενων ημερών που δεν μου προκαλεί έκπληξη η πτώση μετά από μια τόσο μεγάλη απογοήτευση. Ωστόσο η ευρύτερη χρηματιστηριακή εικόνα δεν έχει αλλάξει», ανέφερε ο Maris Ogg, πρόεδρος της Tower Brigde Advisors.

Αντίστοιχα, ο αναλυτής της Societe Generale, Michala Marcussen σχολίασε: «Οι χρηματαγορές δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές για το αν ο Τραμπ θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποσχέσεις του, που εκτόξευσαν τον S&P κοντά στις 2.400 μονάδες στις αρχές Μαρτίου. Λόγω αυτής της επιφυλακτικότητας, οι επενδυτές αναμένεται να δώσουν έμφαση στα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ μέχρις ότου υπάρξει το επόμενο debate στην Ουάσιγκτον».

Σημειώνεται ότι η πτώση της Wall Street περιορίστηκε αισθητά από τη μέση και μετά της συνεδρίασης καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι προσδοκίες για μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει στην οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,22% ή 45 μονάδων στις 20.550, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,1% στις 2.341 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στις 5.840 μονάδες.

Νωρίτερα ο Dow Jones είχε φτάσει να "βουλιάζει" έως τις 20.413 μονάδες, ο S&P έως τις 2.322 και ο Nasdaq έως τις 5.769.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DuPont (+1,3%) και Intel (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-1,4%) και Goldman Sachs(-1,3%).

Στο μεταξύ, σε κλοιό πιέσεων παραμένει η τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, την ώρα που οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής και στο β’ εξάμηνο του 2017. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,5% στα 47,73 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, σε χαμηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0865 από 1,0800 την Παρασκευή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό μήνα καθώς ενισχύθηκε 0,6% στα 1.257 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε πέντε μονάδες βάσης στο 2,37%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v