Yποχωρεί η Wall Street μετά τα μάκρο

Διαγράφουν τα κέρδη οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά από τα μάκρο που έδειξαν επιβράδυνση της μεταποίησης. Οριακές κινήσεις για χρυσό και αργό. Στο 2,39% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Βουτάει 3% η GM.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για μία εβδομάδα με σημαντικές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,44% στις 20.572 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται 0,54% χαμηλότερα, στις 5.879 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,53% στις 2.350 μονάδες. 

Την Παρασκευή οι μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα, με τον Dow Jones να υποχωρεί περίπου 65 μονάδες. Ωστόσο, οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν το τρίμηνο με κέρδη, ενισχυμένοι κατά τουλάχιστον 4,6%. Ο Nasdaq πραγματοποίησε το καλύτερο τρίμηνο από το 2013, με άνοδο πάνω από 12%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν το Φεβρουάριο κατά 0,8%, στο 1,193 τρισ. δολάρια. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2006. Τον Ιανουάριο οι κατασκευαστικές δαπάνες είχαν διολισθήσει 0,4%.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μεταποίησης του ISM διαμορφώθηκε στις 57,2 μονάδες το Μάρτιο από 57,7 μονάδες το Φεβρουάριο.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ήταν πιο αδύναμες το Μάρτιο από ότι ανέμενε η αγορά, με τη Ford να ανακοινώνει πτώση 7% σε σχέση με πέρυσι και την General Motors μια άνοδο 1%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 0,3% στα 50,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,18% χαμηλότερα, στα 1.249 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει οριακές απώλειες έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,066 δολαρίου/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,39%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της General Motors βουτάει 3%, μετά την ανακοίνωση των πωλήσεων Μαρτίου. 

Άλμα 4,85% πραγματοποιεί η μετοχή της Tesla, στα 294,15 δολάρια, οδεύοντας σε κλείσιμο ρεκόρ. Η εταιρεία του Elon Musk ανακοίνωσε νέο ρεκόρ στις παραδόσεις αυτοκινήτων το πρώτο τρίμηνο.

Με βάση την κεφαλαιοποίηση, η Tesla είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία, πάνω από τη Ford.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v