Με πτώση μπήκε ο Απρίλιος στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Πτώση μόλις 13 μονάδων για τον Dow Jones. Προβλημάτισε η μεταποίηση στις ΗΠΑ. Κρατήθηκε πάνω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο.

Με πτώση μπήκε ο Απρίλιος στη Wall Street

Με απώλειες ξεκίνησε ο Απρίλιος για τη Wall Street μετά τα μέτρια στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Μάρτιο υποχώρησε στις 57,2 μονάδες από 57,7 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση άνω του 50 δείχνει επέκταση του κλάδου.

Επιπλέον, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ήταν πιο αδύναμες το Μάρτιο από ότι ανέμεναν οι επενδυτές, με τη Ford να ανακοινώνει πτώση 7% σε σχέση με πέρυσι και την General Motors άνοδο μόλις 1%.

Στον αντίποδα, οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 0,8% στο 1,19 τρισ. δολάρια. Επιπλέον η μέτρηση του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και συγκεκριμένα σε μείωση 0,5% από μείωση 1% προηγουμένως.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η σημερινή προσωρινή πτώση του Dow Jones έως τις 20.517 μονάδες, δηλαδή κάτω από τον κινούμενο μέσο όρο των 50 ημερών, αποτελεί ένδειξη ότι η ανοδική τάση αρχίζει να χάνει δυναμική στη Wall Street.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,06% ή 13 μονάδων στις 20.650, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,16% στις 2.358 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 5.894 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,1%) και Verizon (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DuPont (-0,9%) και Caterpillar (-0,6%).

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση της παραγωγής στη Λιβύη. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,7% στα 50,24 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, ήπια πτωτικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0669 από 1,0655 την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αναλυτή της Daiwa Securities, «οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία απασχόλησης του Μαρτίου στις ΗΠΑ. Μια κατώτερη της αναμενόμενης μέτρηση της απασχόλησης θα πίεζε χαμηλότερα το δολάριο περισσότερο από όσο μια καλύτερη της αναμενόμενης μέτρηση θα οδηγούσε υψηλότερα το αμερικανικό νόμισμα».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.254 δολ./oz. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση 0,2% ενώ στο τρίμηνο «εκτοξεύτηκε» κατά 8,2%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,34%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v