Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έπληξαν τη Wall

Τα μέτωπα σε Συρία και Βόρεια Κορέα συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές. Σε υψηλά πέντε μηνών ο «δείκτης φόβου» στην αμερικανική αγορά έχοντας ενισχυθεί 23% από την αρχή της εβδομάδας. Συνέχισε ανοδικά ο χρυσός, πτώση για το πετρέλαιο.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις έπληξαν τη Wall

Μικρή πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

O Dow Jones υποχώρησε 0,3% στις 20.589 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,52% στις 5.836 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 2.344 μονάδες με πτώση 0,38%.

Χαρακτηριστικό της επιφυλακτικότητας των επενδυτών η αύξηση του "δείκτη φόβου" CBOE Volatility Index κατά 4,7% κοντά σε υψηλά πενταμήνου. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί 23% από τις αρχές της εβδομάδας. 

Στο επίκεντρο των επενδυτών οι πιέσεις Τραμπ στην Κίνα για τις απειλές της Β. Κορέας αλλά οι κατηγορίες του Λευκού Οίκου κατά της Μόσχας για τη στάση της στη Συρία, μια διαμάχη που επιχειρήθηκε να διασκεδαστεί στη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σεργκέι Λαβρόφ με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα.

Στο ταμπλό, εκτίναξη άνω του 15% κατέγραψε ο τίτλος της Blackberry μετά από δικαστική νίκη έναντι της Qualcomm. Ανοδος 1,5% για τον τίτλο της Delta Airlines μετά την ανακοίνωση κερδών που ξεπέρασαν τις προβλέψεις. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών εισαγωγών διολίσθησε 0,2% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική κυβέρνηση την Τετάρτη. Είναι η πρώτη πτώση από τον Νοέμβριο.

Το κόστος των καυσίμων υποχώρησε 3,8% τον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου έτους. Οι χαμηλότερες τιμές για μία από τις βασικότερες εισαγωγές στις ΗΠΑ κράτησε σε χαμηλά επίπεδα τον συνολικό δείκτη.

Το τελευταίο έτος, οι τιμές εισαγωγών έχουν αυξηθεί κατά 4,2%. Το κόστος των εισαγωγών, εξαιρουμένης της ενέργειας, έχουν σκαρφαλώσει μόλις κατά 1% στο ίδιο διάστημα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κατέγραψε τελικά πτώση 0,9% στα 52,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 0,6%, στα 1.282 δολάρια ανά ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε του ευρώ και του γεν, ενώ υποχώρησε έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0603 δολαρίου/ευρώ.

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκαν νωρίτερα οι ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,22% στις 7.365 μονάδες. Στο Παρίσι ο γαλλικός CAC 40 παρέμεινε αμετάβλητος στις 5.101 μονάδες και ο γερμανικός DAX κινήθηκε 0,13% υψηλότερα στις 12.130 μονάδες.

 

 

Γιώργος Φλώκας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v