Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης από Πούτιν-Τίλερσον

Yπέρ διπλωματικής λύσης στη Συρία η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Συμφωνία αποκατάστασης της στρατιωτικής επικοινωνίας, μετά τη συνάντηση Πούτιν και Τίλερσον. Η εποχή της κυριαρχίας Άσσαντ έφτασε στο τέλος της, τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης από Πούτιν-Τίλερσον

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα αποκαταστήσουν τη συμφωνία στρατιωτικής επικοινωνίας για την αποφυγή ατυχημάτων στη Συρία μετά από «ειλικρινείς και ουσιαστικές» συνομιλίες στη Μόσχα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον και τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τη συνεργασία για την εύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία, δήλωσε ο κ. Λαβφόρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον κ. Τίλερσον ότι υπάρχει βούληση για την αποκατάσταση της συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας για την αεροπορική ασφάλεια στη Συρία. 

Η συμφωνία είχε ανακληθεί μετά την  αμερικάνικη επίθεση στην αεροπορική βάση στη Συρία. 

Ο κ. Λαβρόφ απηύθυνε παράλληλα έκκληση για τη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση με χημικά όπλα. 

Ο κ. Τίλερσον ανέφερε από την πλευρά του πως η θέση των ΗΠΑ είναι ότι η κυριαρχία της οικογένειας Άσσαντ στη χώρα της Μέσης Ανατολής έχει φτάσει στο τέλος της. Η Ρωσία είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει τον Μπασάρ Αλ Άσσαντ να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η επίθεση με χημικά όπλα σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, τονίζοντας πως όσο περνάει ο χρόνος και συγκεντρώνονται περισσότερα στοιχεία μπορεί να συγκροτηθεί μια υπόθεση για να κατηγορηθεί ο Σύρος πρόεδρος με εγκλήματα πολέμου. 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι σημαντικό η αποχώρηση του Άσσαντ να γίνει με συντεταγμένο τρόπο.

Ο κ. Τίλερσον διευκρίνισε επίσης πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αδιάσειστες πληροφορίες ότι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν μέρος στην επίθεση με χημικά όπλα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v