Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε και τις 11.900 μονάδες ο Dow Jones

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Dow να κλείνει σε χαμηλό σχεδόν 18 μηνών, καθώς η ”ένεση” ρευστότητας στο σύστημα από την Fed δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τους φόβους για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Ισχυρές απώλειες και στις ευρωαγορές.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η ”ένεση” ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα από την Fed δεν στάθηκε ικανή να εξαλείψει τους φόβους των επενδυτών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, τη σημερινή καθοδική αντίδραση της αγοράς τροφοδότησε η σημαντική μείωση που εμφάνισαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, οι οποίες υποχώρησαν κατά 63.000 έναντι εκτιμήσεων για αύξησή τους κατά 23.000, κάτι που εκλήφθηκε ως επιβεβαίωση της εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε περίοδο ύφεσης.

Το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε αυτή η εξέλιξη δεν κατάφερε να περιορίσει ούτε η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ -λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των μακροοικονομικών στοιχείων- ότι θα ενισχύσει με 100 δισ. δολάρια την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, ούτε οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed ότι τυχόν πιέσεις στην αγορά εργασίας θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, ενισχύοντας την ευελιξία της κεντρικής τράπεζας σε μειώσεις επιτοκίων.

Έτσι, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες ανάκαμψης, έκλεισαν τελικά με σημαντικές απώλειες.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρώντας σε πρώτη φάση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων, ”έχασε” στη συνέχεια και τις 11.900 μονάδες και έκλεισε τελικά σε χαμηλό περίπου 18 μηνών και συγκεκριμένα στις 11.893,69 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες 1,22% με αποτέλεσμα η εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφωθεί στο -3%.

Ο Nasdaq, ο οποίος δύο φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε σε θετικό έδαφος, ολοκλήρωσε στις 2.212,49 μονάδες, με απώλειες 0,36% για την ημέρα και 2,6% για την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,84%, στις 1.293,37 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφώνεται στο -2,8%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια περίπου 1 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2 προς 1. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Washington Mutual, iShares:Russ 2000, Citigroup και AMBAC.

Όσον αφορά στο Nasdaq, ο όγκος των συναλλαγών λίγο πριν το τέλος ήταν περίπου 700 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2 προς 1. Τις υψηλότερες συναλλαγές κατέγραψαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel, Cisco και Oracle.

Από τις επιμέρους μετοχές, με σημαντικές απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Boeing μετά την είδηση ότι ενδέχεται να παρουσιάσει νέα καθυστέρηση η παράδοση των αεροσκαφών 787 Dreamliner, καθώς και η μετοχή της εταιρίας χημικών DuPont.

Πτωτικά έκλεισαν επίσης οι τίτλοι των Citigroup, American Express και JP Morgan, καθώς και η μετοχή της εταιρίας ασφάλισης ομολόγων Ambac, μετά την ανακοίνωσή της ότι προχώρησε στην πώληση μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων, συγκεντρώνοντας ποσό 1,5 δισ. δολαρίων, σε μία ακόμη προσπάθεια να διατηρήσει την αξιολόγηση ”ΑΑΑ”.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 0,29%, στα 44,67 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 0,37%, στα 10,75 δολάρια. Απώλειες 2,53% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 13,88 δολάρια, ενώ στα 0,19 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων και αφού κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 106,54 δολάρια, το συμβόλαιο Απριλίου του light crude oil έκλεισε τελικά με οριακές απώλειες της τάξης του 0,34% στα 105,11 δολάρια το βαρέλι. Αναλογη πορεία ακολούθησε και το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού, το οποίο αφού ”δοκίμασε” την περιοχή των 990,70 δολαρίων, ολοκλήρωσε τελικά στα 974,20 δολάρια η ουγκιά, με απώλειες 0,30%

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τέλος οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώθηκε 1,15% χαμηλότερα και ολοκλήρωσε στις 5.699,90 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 1,17% και διαμορφώθηκε στις 6.513,99 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,26% χαμηλότερα και έκλεισε στις 4.618,96 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v