Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα τραπεζική καταβύθιση στη Wall

Με ισχυρότατες απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να χάνει 214 μονάδες και τους S&P 500, Nasdaq να χάνουν πάνω από 2% καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου, τη στιγμή που οι κατασχέσεις κατοικιών βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Πετρελαϊκό ράλι πάνω από τα 105 δολάρια. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά, με τα συνεχιζόμενα προβλήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου να κυριαρχούν, τη στιγμή που οι κατασχέσεις κατοικιών βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Πετρελαϊκό ράλι πάνω από τα 105 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε τελικώς στις 12.040,39 μονάδες με απώλειες 1,75%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,30%, στις 2.220,50 μονάδες, ενώ ο S&P εμφάνισε πτώση 2,20%, στις 1.304,34 μονάδες.

Στην αγορά, συνεχίστηκαν οι έντονες πιέσεις στις μετοχές των εταιριών του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου μετά την ανακοίνωση της Thornbourg Mortgage Asset Management ότι απέτυχε να ευθυγραμμιστεί με υποχρεώσεις margin call ύψους 28 εκατ. δολαρίων. Η μετοχή απώλεσε το 53% της αξίας της.

Βουτιά 14% για την Ambac μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών ιδίων μετοχών ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για να διασώσει την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Πτώση 6% εμφάνισε ο τίτλος της Merrill Lynch, η οποία ανακοίνωσε την έξοδό της από την αγορά ενυπόθηκων δανείων. Απώλειες 3,5% για την JP Morgan, 3,8% για τη Citigroup.

”Φαίνεται πως τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου δεν έχουν τέλος” σχολιάζει ο Owen Fitzpatrick της Deutsche Bank.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, ο αριθμός των ενυπόθηκων δανείων για τα οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία κατάσχεσης του ακινήτου στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στο δ’ τρίμηνο.

Έως το τέλος του προηγούμενου έτους, το 2,04% του συνόλου των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ είναι προβληματικό και κινούνται διαδικασίες κατάσχεσης ενώ για το 0,83% των συνολικών ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ ξεκίνησαν διαδικασίες κατάσχεσης εντός του δ΄ τριμήνου.

Πάντως, ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών παρέμεινε σταθερός τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ έναντι εκτιμήσεων για πτώση 1%, σε ένα σημάδι σταθεροποίησης της αγοράς κατοικίας.

Εξάλλου, το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του κίνηση παρά τη διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα από τον OPEC. Σε νέα ιστορικά υψηλά η τιμή του μαύρου χρυσού, στα 105,45 δολάρια το βαρέλι.

Το δολάριο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ νωρίτερα εντός της ημέρας, κρατώντας τα επίπεδα των 1,531 δολαρίων και μετά την ανακοίνωση διατήρησης των επιτοκίων στο 4% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της Wal Mart μετά την ανακοίνωση αύξησης των πωλήσεων κατά 2,6% αλλά κυρίως, την αύξηση του μερίσματος κατά 8%. Σημαντικές πιέσεις στους τίτλους των Limited Brands και Finish Lines μετά την ανακοίνωση πτώσης στις πωλήσεις.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,35%, στα 14,25 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 0,49%, στα 44,78 δολάρια. Πτώση 2,01% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 10,75 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,49%, στις 5.766,4 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,65%, στις 4.678,05 μονάδες. Πτώση 1,38% για τον DAX 30, στις 6.591,31 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v