Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση στη Wall με αιxμή τις τράπεζες

Σημαντικές πιέσεις εκδηλώνονται στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να εμφανίζει τριψήφιες απώλειες, καθώς η αδυναμία του δολαρίου, η νέα εκτίναξη στις πετρελαϊκές τιμές, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα προβλήματα των τραπεζών επιβαρύνουν το κλίμα. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σημαντικές πιέσεις εκδηλώνονται στην αμερικανική αγορά, καθώς η αδυναμία του δολαρίου, η νέα εκτίναξη στις πετρελαϊκές τιμές, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα προβλήματα των τραπεζών επιβαρύνουν το κλίμα.

”Φαίνεται πως τα προβλήματα του χρηματοοιοκονομικού κλάδου δεν έχουν τέλος” σχολιάζει ο Owen Fitzpatrick της Deutsche Bank.

Ειδικότερα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο κοκτέιλ δολαρίου-πετρελαίου εξετάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική του κίνηση παρά τη διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα από τον OPEC. Σε νέα ιστορικά υψηλά η τιμή του μαύρου χρυσού, στα 105,38 δολάρια το βαρέλι.

Το δολάριο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ νωρίτερα εντός της ημέρας, κρατώντας τα επίπεδα των 1,531 δολαρίων και μετά την ανακοίνωση διατήρησης των επιτοκίων στο 4% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην αγορά, συνεχίζονται οι πιέσεις στις μετοχές των εταιριών του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου μετά την ανακοίνωση της Thornbourg Mortgage Asset Management ότι απέτυχε να ευθυγραμμιστεί με υποχρεώσεις margin call ύψους 28 εκατ. δολαρίων.

Βουτιά 14% για την Ambac μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών ιδίων μετοχών ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για να διασώσει την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Πτώση 5,5% εμφανίζει ο τίτλος της Merrill Lynch η οποία ανακοίνωσε την έξοδό της από την αγορά ενυπόθηκων δανείων. Απώλειες 3,5% για την JP Morgan, 3% για τη Citigroup.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης τίθενται και οι μετοχές των εταιριών λιανικού εμπορίου, μετά την ανακοίνωση πωλήσεων ιδίων καταστημάτων.

Κέρδη για τον τίτλο της Wal Mart μετά την ανακοίνωση αύξησης των πωλήσεων κατά 2,6% αλλά κυρίως, την αύξηση του μερίσματος κατά 8%. Σημαντικές πιέσεις στους τίτλους των Limited Brands και Finish Lines μετά την ανακοίνωση πτώσης στις πωλήσεις.

Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται στον τίτλο της Motorola μετά την είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn αύξησε το μερίδιό του στην εταιρία στο 6,3% από 5%.

Ο Dow Jones κινείται στις 12.125 μονάδες με απώλειες 1,05%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,44%, στις 2.240 μονάδες, ενώ ο S&P καταγράφει πτώση 1,47%, στις 1.314 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,49%, στις 5.766,4 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,65%, στις 4.678,05 μονάδες. Πτώση 1,38% για τον DAX 30, στις 6.591,31 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v