Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο τεχνολογικός δείκτης μετά το καθησυχαστικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Κέρδισε 216 μονάδες ο Dow Jones. Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Σε χαμηλό πέντε μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Η νίκη Μακρόν στη Γαλλία, η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα, οδήγησαν σε ισχυρά κέρδη στη Wall Street.

Ειδικότερα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από το εκλογικό αποτέλεσμα του α’ γύρου στη Γαλλία. Οι επενδυτές ανησυχούσαν για πιθανή επικράτηση των δύο πολιτικών άκρων της χώρας και συγκεκριμένα των Λεπέν και Μελανσόν. Τελικά οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν και στο δεύτερο γύρο πέρασαν οι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν με ξεκάθαρο φαβορί πλέον τον κεντρώο υποψήφιο.

Η εκλογική νίκη Μακρόν ώθησε το γαλλικό χρηματιστήριο στη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε ετών (+4,2%) και το γερμανικό χρηματιστήριο σε νέο ιστορικό υψηλό στις 12.454 μονάδες. Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Ενδεικτικά, η μετοχή της Credit Agricole «εκτοξεύτηκε» 10,9%, της BNP Paribas 7,6% και της Societe Generale 9,9%.

Επιπλέον, το Τweet του Αμερικανού προέδρου ότι η νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, τόνωσε περεταίρω το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Σύμφωνα με την WSJ, o Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει εντολή στους συμβούλους του να κατεβάσουν τον συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών μόλις στο 15%. Υπενθυμίζεται ότι η περιβόητη φορολογική μεταρρύθμιση υπήρξε ίσως ο ισχυρότερος πυλώνας στο μετεκλογικό ράλι της Wall Street.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Halliburton ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη τριμήνου. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 4 σεντς και τα έσοδα στα 4,3 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη 3 σεντς και έσοδα 4,3 δισ.

Στο μεταξύ, σε καθοδικό κανάλι παρέμεινε η τιμή του πετρελαίου παρά τις προσδοκίες για μείωση της παραγωγής και στο β’ εξάμηνο του 2017 από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία. Ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε 0,8% στα 49,24 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,05% ή 216 μονάδων στις 20.768, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,08% στις 2.374 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό (+1,24%) στις 5.983 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+3,6%) και Goldman Sachs (+3,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-0,7%) και Nike (-0,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό πέντε μηνών έναντι του δολαρίου στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της Γαλλίας. Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 1,3% στο 1,0861 δολ. από 1,0726 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,9% στα 1.277 δολ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης στο 2,27%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v