Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά για τους Nasdaq και Apple

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο τεχνολογικός δείκτης για τρίτη διαδοχική μέρα. Πτώση για τους Dow Jones και S&P. Νέα άνοδος για τη μετοχή της Apple (+0,6%). Σε χαμηλό δύο μηνών ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Νέα ιστορικά υψηλά για τους Nasdaq και Apple

Μπορεί ο Nasdaq να έπιασε νέο ιστορικό υψηλό για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ωστόσο χαμηλότερα κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P παρά τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, καλύτερα των αναμενόμενων καθαρά κέρδη α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Office Depot καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 16 σεντς έναντι 12 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 2,7 δισ. από 2,9 δισ. πέρυσι.

Σύμφωνα με το FactSet, έως την Παρασκευή είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου το 83% των εισηγμένων στον S&P. Από αυτές, ποσοστό 75% γνωστοποίησαν καλύτερα των αναμενόμενων καθαρά κέρδη και 66% καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις.

«Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ήταν φανταστικά. Μοιάζει σαν να έχουμε πιάσει κορυφή στην κερδοφορία για το 2017. Ωστόσο θεωρώ πως η αγορά χρειάζεται κάποιο χρόνο για να το συνειδητοποιήσει», σχολίασε αναλυτής.

Επιπλέον, νέο ιστορικό υψηλό έπιασε η μετοχή της Apple, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 153,86 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ξεπέρασε τα 800 δισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε υψηλό οχτώ μηνών τον Μάρτιο καθώς αυξήθηκαν κατά 61.000. Αντίστοιχα, τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Μάρτιο έναντι μείωσης 0,1% που είχε δείξει η προκαταρκτική μέτρηση.

Στο μεταξύ ο δείκτης φόβου VIX στη Wall Street σημείωσε άνοδο 1,8% στις 9,95 μονάδες. Χθες ο VIX είχε πιάσει χαμηλό 24 ετών στις 9,56 μονάδες.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο καθώς η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αύξησε τις προβλέψεις της για την αμερικανική παραγωγή στα 9,31 εκατ. βαρέλια ημερησίως και μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του αργού (WTI) κατά 3% στα 50,68 δολ. το 2017. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,2% στα 45,88 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 20.975 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,1% στις 2.396 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε νέο ρεκόρ καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,29% στις 6.120 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+1,1%) και Wal-Mart (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-1,6%) και Cisco Systems (-1,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για δεύτερη μέρα έναντι του ευρώ αφού πρώτα την Παρασκευή είχε «βουλιάξει» σε χαμηλό έξι μηνών. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,5% στο 1,0872 δολ. από 1,0925 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών στα 1.216 δολ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης στο 2,40%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v