Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακό ώθηση στη Wall με τους S&P και Nasdaq σε νέα υψηλά

Σε θετικό έδαφος ξεκινούν την εβδομάδα οι δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από το άλμα 3,5% του αργού. Σε νέα υψηλά ο Nasdaq. Ράλι για τις μετοχές κυβερνοασφάλειας. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Ενεργειακό ώθηση στη Wall με τους S&P και Nasdaq σε νέα υψηλά

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, με τις ενεργειακές μετοχές να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη εν μέσω προσδοκιών ότι θα παραταθεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής αργού.

O Dow Jones ενισχύεται 0,4% στις 20.980 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,44% στις 6.148 μονάδες,  επίπεδο που αποτελεί νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Σε νέα υψηλά κινείται και ο S&P 500, που ενισχύεται 0,5% στις 2.402 μονάδες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης Empire State υποχώρησε στο -1 τον Μάιο από 5,2 μονάδες τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στις 16,4 μονάδες. Είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογή Τραμπ που ο δείκτης υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος.

Άνοδο δύο μονάδων σημείωσε ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης το Μάιο, στις 70 μονάδες. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά την κρίση του 2008.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στις 68 μονάδε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί άνοδο 3,5% στα 49,53 δολάρια το βαρέλι, μετά την κοινή ανακοίνωση των υπουργών Πετρελαίου της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας πως οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι υπέρ της παράτασης της συμφωνίας μείωσης της προσφοράς για άλλους εννέα μήνες, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018.

Άνοδο 0,7% σημειώνει ο χρυσός, στα 1.236 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας και του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0984 δολαρίου/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου υποχωρεί τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,34%.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι πετρελαϊκές μετοχές. Άλμα 3,4% πραγματοποιεί η μετοχή της Hess, ενώ ράλι 4,5% καταγράφει η Marathon Oil.

Ράλι πραγματοποιούν και οι μετοχές των εταιρειών κυβερνοασφάλειας, μετά την κυβερνοεπίθεση-μαμούθ σε 99 χώρες. Η μετοχή της Palo Alto ενισχύεται 3,6%, της Symantec 4,1% και της FireEye 3%.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v