Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη σερί άνοδος και νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

Νέo ιστορικό υψηλό σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης στη Wall Street. Μικρή πτώση για τον Dow Jones. Άνοδος 3,2% για το πετρέλαιο. «Βουτιά» 18,4% για τη μετοχή της Yelp. Ανέκαμψε ο χρυσός.

Πέμπτη σερί άνοδος και νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

Η αιφνίδια απόλυση του επικεφαλής του FBI από τον Τραμπ, τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου διαμόρφωσαν τη σημερινή τάση στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ειδικότερα, η Yelp (-18,4%) ανακοίνωσε ζημιές 4,8 εκατ. δολ. ή 4 σεντς ανά μετοχή στο α’ τρίμηνο έναντι ζημιών 15,5 εκατ. ή 20 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Παράλληλα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24% στα 197,3 εκατ.

Επιπλέον, μικτά αποτελέσματα β’ τριμήνου ανακοίνωσε η Disney (-2,4%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,5 δολ. και τα έσοδα στα 13,33 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στο 1,41 δολ. και έσοδα στα 13,45 δισ. δολ.

Αντίστοιχα, καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα αποτελέσματα τριμήνου των Wendy’s (+5,1%). Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 9 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 285,8 εκατ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 8 σεντς και έσοδα στα 282 εκατ.

Στο μεταξύ, προβλημάτισε η αιφνίδια απόλυση του επικεφαλής του FBI, James Comey από τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο η συγκεκριμένη κίνηση συνδέεται με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης των email της Χίλαρι Κλίντοντ και όχι με την έρευνα του FBI για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας, όπως υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη δήλωση του πρέσβη της Βόρειας Κορέας ότι η Πιογιανκ θα συνεχίζει τις πυρηνικές δοκιμές παρά τις προειδοποιήσεις Τραμπ.

«Η Βόρεια Κορέα δεν έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί απευθείας στις ΗΠΑ. Ωστόσο είναι σε θέση να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας», σχολίασε ο Αμυντικός αναλυτής Bruce Bennett.

Επιπλέον ο δείκτης φόβου Vix διαμορφώθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 μονάδων καθώς σημείωσε άνοδο 1,5% στις 10,10 μονάδες.

«Αποτελεί έκπληξη για μένα που ο δείκτης Vix βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα καθώς αν αναλογιστούμε τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες τότε ο δείκτης θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον διπλάσιος», ανέφερε αναλυτής της Global Focus Capital.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου (WTI) μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι η Σαουδική Αραβία μέσο της κρατικής Aramco θα μειώσει την προσφορά αργού στους Ασιάτες πελάτες της κατά 7 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο στο πλαίσιο της συμφωνίας των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Παράλληλα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση εντός του 2017 την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μαύρος χρυσός «εκτοξεύτηκε» 3,2% στα 47,33 δολ. ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 20.943 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,11% στις 2.399 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 6.129 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+1,3%) και Caterpillar (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από τη Walt Disney) κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,2%) και Intel (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0869 δολ. από 1,0874 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό δύο μηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,2% στα 1.218,90 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης στο 2,41%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v