Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά σχεδόν δύο μηνών οι S&P και Nasdaq

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street. Πτώση 158 μονάδων για τον Dow Jones. Σε χαμηλό αντίστοιχο της 19ης Μαΐου οι S&P και Nasdaq. «Βουτιά» 4,2% για τη μετοχή της General Electric. Ανέκαμψε το πετρέλαιο πάνω από τα 45 δολ.

Σε χαμηλά σχεδόν δύο μηνών οι S&P και Nasdaq

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και των γεωπολιτικών ανησυχιών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, οι αξιωματούχοι δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και τον αντίχτυπο που θα έχουν στην αγορά.

«Οι Κεντρικές Τράπεζες προετοιμάζουν το έδαφος για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και αυτό δεν αρέσει σε πολλούς επενδυτές», σχολίασε αναλυτής.

Παράλληλα παραμένουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τη δήλωση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν σθεναρά την απειλή της Βόρειας Κορέας.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης ISM υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανήλθε στις 57,4 μονάδες τον Ιούνιο από 56,9 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στις 56,5 μονάδες.

Από πλευράς απασχόλησης, στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν 153.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο έναντι 180.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4.000 στις 248.000 αιτήσεις από 243.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 2,3% στα 46,5 δισ. δολάρια από 47,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα μειωνόταν ακόμα περισσότερο στα 46,3 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι χθες, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 4,1% εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς αργού από τον ΟΠΕΚ τον Ιούνιο. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,9% στα 45,62 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,74% ή 158 μονάδων στις 21.320, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,94% στις 2.409 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1% στις 6.089 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DuPont (+0,4%) και Wal-Mart (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-4,2%) και Intel (-2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικό σερί τεσσάρων ημερών τερμάτισε για το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,6% στο 1,1424 από 1,1351 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα στα 1.1223 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,37%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v