Το καλύτερο εξάμηνο από το 2009 για τον Nasdaq

Με κέρδη προσπάθησε να αποχαιρετήσει τον Ιούνιο η Wall Street αλλά ο Nasdaq γύρισε αρνητικός στο κλείσιμο της συνεδρίασης. "Άλμα" 14,1% για τον τεχνολογικό δείκτη στο εξάμηνο. Εβδομαδιαία κέρδη 7% για το πετρέλαιο.

Το καλύτερο εξάμηνο από το 2009 για τον Nasdaq

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street καθώς ο Nasdaq δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος, προβληματίζοντας τους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο τεχνολογικός δείκτης είχε «βουλιάξει» 1,44%.

Πέρα όμως από τον Nasdaq το ενδιαφέρον των αναλυτών επικεντρώθηκε και στα ισχυρά κέρδη εξαμήνου του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα, στο εξάμηνο, ο Dow Jones ενισχύθηκε 8,1%, ο S&P 8,3% και ο Nasdaq «εκτοξεύτηκε» 14,1%.

Σημειώνεται ότι για τους Dow Jones και S&P αυτό ήταν το καλύτερο α’ εξάμηνο από το 2013 ενώ για τον Nasdaq το καλύτερο από το 2009.

«Ολοκληρώθηκε ένα εκπληκτικό εξάμηνο. Και γιατί όχι, αφού τα οικονομικά στοιχεία ήταν καλά. Αυτό όμως που μέτρησε περισσότερο ήταν τα εταιρικά κέρδη και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τον υπόλοιπο χρόνο», σχολίασε ο Mike Baele της US Bank Private Reserve.

Τη σημερινή άνοδο σε Dow Jones και S&P στήριξαν τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα της Nike (+10,9%) καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,01 δισ. δολ. ή 60 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα ανήλθαν στα 8,7 δισ. ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν καθαρά κέρδη 50 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 8,6 δισ.

Στον αντίποδα, τα μακροοικονομικά στοιχεία προβλημάτισαν τους επενδυτές καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες τον Μάιο αυξήθηκαν μόλις 0,1% και η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο μειώθηκε στις 95,1 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σεντ Λούις, James Bullard, εμφανίστηκε επιφυλακτικός με τα επόμενα βήματα της Fed. “H Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις. Κάποιες από τις πολιτικές Τραμπ μπορούν να δώσουν περεταίρω ανάπτυξη αλλά θα πρέπει (οι πολιτικές) να περάσουν από το Κογκρέσο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο (+7%) από το Μάιο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού είχε βουλιάξει σε χαμηλό 10 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της αυξημένης προσφοράς από Λιβύη, Νιγηρία και ΗΠΑ. Ωστόσο η μειωμένη παραγωγή την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ ώθησε το πετρέλαιο πάνω από τα 46 δολ. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,5% στα 46,04 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 21.349 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,15% στις 2.423 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,06% στις 6.140 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από τη Nike) σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2%) και Home Depot (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1%) και Visa (-0,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε σε χαμηλό 14 μηνών έναντι του ευρώ παρά την άνοδο 0,2% στο 1,1418 από 1,1442 την προηγούμενη μέρα. Στο τρίμηνο το αμερικανικό νόμισμα «βούλιαξε» 7,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 1.1242 δολ./oz. Στο εξάμηνο το πολύτιμο μέταλλο «εκτοξεύτηκε» 7,9%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,3%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v