Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε πάνω από τις 23.000 μονάδες ο Dow Jones

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκε η Wall Street. Πάνω από τις 23.000 μονάδες εδραιώθηκε ο Dow Jones. «Άλμα» 8,9% για τη μετοχή της IBM. Υποχώρησε το δολάριο. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Εκλεισε πάνω από τις 23.000 μονάδες ο Dow Jones

Τα καλά αποτελέσματα της IBM οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street.

Συγκεκριμένα, η IBM (-8,9%) ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,73 δις. ή 2,92 δολ. ανά μετοχή, τα προσαρμοσμένα κέρδη στα 3,30 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στα 19,15 δις. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 2,84 δολ. και έσοδα στα 18,61 δις. δολάρια. Σημειώνεται ότι η μετοχή της IBM έχει υποχωρήσει 11,7% φέτος ενώ ο δείκτης S&P έχει ενισχυθεί 14,2%.

«Με σταθερή οικονομία και καλά εταιρικά αποτελέσματα, η αντίσταση για παραπάνω θα είναι μικρότερη», σχολίασε ο Jack Ablin, αναλυτής της BMO Private Bank.

Και σύμφωνα με τη Beige Book, η οικονομία παραμένει σε σταθερή πορεία καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς.

«Από την στιγμή που θα ψηφιστεί η φορολογική μεταρρύθμιση, η χρηματιστηριακή αγορά θα κινηθεί ανοδικά. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αν δεν περάσει η φορολογική μεταρρύθμιση τότε οι αμερικανικές μετοχές θα αντιστρέψουν τα πρόσφατα κέρδη τους», ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin.

Στο μεταξύ, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί και στον επόμενο επικεφαλής της Fed καθώς τον ερχόμενο Φεβρουάριο λήγει η θητεία της Janet Yellen. Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έχει ξεχωρίσει πέντε υποψήφιους και αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή του στις αρχές Νοεμβρίου, πριν το ταξίδι του στην Ασία.

Παράλληλα, επιμένει ανοδικά η τιμή του πετρελαίου μετά τη νέα μείωση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και την προέλαση του ιρακινού στρατούς στις κουρδικές περιοχές όπου υπάρχουν πλούσιες πετρελαιοπηγές. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,3% στα 52,04 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,70% ή 160 μονάδων στις 23.157, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,07% στις 2.561 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 6.624 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από την IBM) σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+2,7%) και Intel (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-1,8%) και Pfizer (-1,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1802 δολ. από 1,1766 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.283 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,34%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v