Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street. 53ο ρεκόρ για τον Dow Jones εντός του 2017. Πτώση 3,9% για την Procter & Gamble. Στο επίκεντρο η φορολογική μεταρρύθμιση. Ισχυρή άνοδος για το δολάριο.

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα περάσει από το Κογκρέσο πριν το τέλος του έτους.

Χθες, η Γερουσία ενέκρινε ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από τις προτεινόμενες μειώσεις στη φορολογία.

«Η αγορά ήταν ενθουσιασμένη με τη φορολογική μεταρρύθμιση πέρυσι, μετά τις εκλογές. Ωστόσο στο πρώτο μισό του έτους, αυτός ο ενθουσιασμός κόπασε. Πρόσφατα όμως αναπτερώθηκαν οι προσδοκίες για εφαρμογή της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων», σχολίασε αναλυτής της Morgan Stanley Investment Management.

Στο εταιρικό μέτωπο, μικτά αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η General Electric (+0,7%) καθώς μπορεί τα έσοδα να αυξήθηκαν 14% στα 33,5 δισ. δολάρια, ωστόσο τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,8 δισ. δολάρια από 2 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Παράλληλα, μικτά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Procter & Gamble (-3,9%). Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στο 1,09 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα στα 16,65 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη 1,08 δολ. και έσοδα 16,69 δισ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα, ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να επιλέγει τον Κεντρικό Τραπεζίτη Jerome Powell ως διάδοχο της Janet Yellen. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Powell είναι καλύτερη επιλογή προκειμένου να συνεχιστεί η σημερινή νομισματική πολιτική.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά από ενδείξεις ότι η παγκόσμια προσφορά αργού μειώνεται. Σύμφωνα με την RBC Capital Markets «μια ισχυρή ένδειξη ότι τα παγκόσμια αποθέματα τελειώνουν θα είναι όταν η αγορά αρχίσει να στηρίζεται στις αμερικανικές εξαγωγές για την κάλυψη των ελλειμμάτων». Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,6% στα 51,48 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,71% ή 165 μονάδων στις 23.328, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,51% στις 2.575 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 6.629 μονάδες.

Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+2,1%) και Boeing (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-3,9%) και McDonalds (-0,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1780 δολ. από 1,1852 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7% στα 1.280 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 1,9%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» έξι μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,38%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v