Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τα ρεκόρ

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, την 30ή επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας». Βουτάει 2% η Apple. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Απώλειες για το αργό.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τα ρεκόρ

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, μετά την προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας για ανησυχητική αύξηση του χρέους και τη βουτιά της Apple. 

Οι επενδυτές έχουν επίσης το βλέμμα στραμμένο και στις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου αναμένεται κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στην Καταλονία και την ισπανική κυβέρνηση. 

O Dow Jones διολισθαίνει 0,37% στις 23.072 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,67% χαμηλότερα στις 6.579 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,34% στις 2.552 μονάδες. 

Η σημερινή πτώση συμπίπτει με την επέτειο των 30 ετών από τη «Μαύρη Δευτέρα», τη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, όταν ο S&P 500 είχε βουτήξει κατά 20,5% και ο Dow Jones κατά 22,6%.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας εξέφρασε την ανησυχία ότι το χρέος των εταιρειών και των νοικοκυριών αυξάνεται πολύ γρήγορα και πως η χώρα πρέπει να λάβει προφυλάξεις για το ενδεχόμενο η υπερβολική αισιοδοξία να οδηγήσει σε μια «στιγμή Μίνσκι».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 22.000 την εβδομάδα που έληξε στις 14 Οκτωβρίου, στις 222.000.

Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 1973 και αρκετά χαμηλότερο από τις 244.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές του Marketwatch.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1,46% χαμηλότερα στα 51,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,27% στα 1.286 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει στο 2,31% από 2,34% προηγουμένως.

Στο ταμπλό, απώλειες 2% σημειώνει η μετοχή της Apple, μετά από δημοσίευμα ταϊβανέζικης εφημερίδας για περικοπή των παραγγελιών για iPhone 8. 

Βουτιά 6% πραγματοποιεί η μετοχή της Ebay, καθώς η εταιρεία προέβλεψε αδύναμα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του έτους. 

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της αεροπορικής United Continental, υποχωρώντας πάνω από 10%, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικού outlook για τα κέρδη.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v