Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά για τους Dow Jones και S&P

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P την 30η επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας». Οριακές απώλειες για τον Nasdaq. Πτώση 2,5% για τη μετοχή της Apple. Υποχώρησε το δολάριο. Άνοδος για τον χρυσό.

Νέα ιστορικά υψηλά για τους Dow Jones και S&P

Την ανοδική του πορεία πάνω από τις 23.000 μονάδες συνέχισε ο Dow Jones παρά τις ισχυρές πιέσεις στην έναρξη της συνεδρίασης.

«Όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο για ακόμα παραπάνω. Δεν θα εκπλαγώ αν πιάσουμε τις 24.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, ιδιαίτερα αν περάσει η φορολογική μεταρρύθμιση», σχολίασε ο Jeff Carbone της Cornerstone Financial Partners.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,02% ή έξι μονάδων στις 23.163, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,03% στις 2.562 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 6.605 μονάδες.

Οι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers Cos (+2,2%) και General Electric (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2,5%) και Goldman Sachs (-1%).

Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια, το 1987, το αμερικανικό χρηματιστήριο είχε καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του. Ο Dow Jones είχε βουλιάξει 22,6% και ο S&P 20,5%.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, το επενδυτικό ενδιαφέρον για άλλη μια φορά επικεντρώθηκε στα εταιρικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, η Ebay μπορεί να ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 48 σεντς από 36 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 2,41 δις. δολάρια από 2,22 δις. πέρυσι, ωστόσο η υποβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για το έτος είχε αντίχτυπο στη σημερινή πορεία της μετοχής στο χρηματιστήριο. Ειδικότερα ο τίτλος της Ebay υποχώρησε 1.8%.

Επιπλέον αρνητικός είναι ο αντίχτυπος από την απόφαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 που προβλέπει την ανάληψη του ελέγχου της Καταλονίας από την κεντρική κυβέρνηση μετά τη νέα άρνηση του Πουζδεμόν να κάνει πίσω στο θέμα της ανεξαρτησίας.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 22,000 στις 222.000 αιτήσεις. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων 44 ετών.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου πατά τη μείωση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σύντομα σε επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,4% στα 51,29 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1849 δολ. από 1,1787 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,6% στα 1.290 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,32%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v