Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 100 μονάδων για τον Dow Jones

Χαμηλότερα κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο η φορολογική μεταρρύθμιση και τα εταιρικά αποτελέσματα. «Άλμα» 28% για τη μετοχή της Foot Locker. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου. Υποχώρησε το δολάριο.

Πτώση 100 μονάδων για τον Dow Jones

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη φορολογική μεταρρύθμιση, στα εταιρικά αποτελέσματα και στην έρευνα για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως στη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ που προβλέπει άμεση μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 35% προηγουμένως.

Σημειώνεται ότι για να εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να λάβει έγκριση και από τη Γερουσία. Ωστόσο το εν λόγω νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση και θα γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, προβλέπει μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% το 2019 και όχι νωρίτερα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε ότι «είμαστε αισιόδοξοι με το χρονοδιάγραμμα. Η Γερουσία θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο μόλις επιστρέψει από τις γιορτές των Ευχαριστιών».

Στον αντίποδα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από αναφορές πως ο ειδικός σύμβουλος της έρευνας για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές, Robert Mueller, κλήτευσε περισσότερα από 12 στελέχη της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσουν έγγραφα που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Foot Locker (+28%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 87 σεντς και τα έσοδα μειώθηκαν στο 1,87 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 80 σεντς και έσοδα στι 1,83 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, εβδομαδιαία πτώση -για πρώτη φορά μετά από πέντε ανοδικές εβδομάδες- σημείωσε η τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής αργού από τις ΗΠΑ αλλά και των αμφιβολιών για τη στάσης που θα τηρήσει η Ρωσία στην πιθανή απόφαση του ΟΠΕΚ να παρατείνει τις περικοπές στη παγκόσμια παραγωγή και μετά τον Μάρτιο του 2018. Σήμερα ο μαύρος χρυσός (WTI) ανέκαμψε 2,6% στα 56,55 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο υποχώρησε 0,3%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,43% ή 100 μονάδων στις 23.358, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,26% στις 2.578 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,16% στις 6.782 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 0,3%, ο S&P 0,1% ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,5%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+3,3%) και Verizon (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-2,2%) και Intel (-2,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1804 δολ. από 1,1770 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.296 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 1,8%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,34%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v