Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 135 μονάδων για τον Dow Jones

Απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε η Wall Street. «Βουτιά» 9,9% για τη μετοχή της Target. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το πετρέλαιο. Οριακή άνοδος για το δολάριο.

Πτώση 135 μονάδων για τον Dow Jones

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με αφορμή τις ανησυχίες για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε 0,7% στα 55,33 δολάρια ανά βαρέλι μετά την απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα αργού και βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Επιπλέον η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) ανακοίνωσε ότι η προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα στη χώρα.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία για την πτώση του χρηματιστηρίου. Περισσότερο είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων- φορολογική μεταρρύθμιση, πετρέλαιο- που οδήγησαν τους επενδυτές στην κατοχύρωση κερδών μετά από ένα μακρύ και σταθερό ράλι», σχολίασε ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam.

Στο εταιρικό μέτωπο, μικτά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Target Corp. (-9,9%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν στα 91 σεντς από 1,04 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 16,67 δισ. δολάρια από 16,44 δισ. πέρυσι.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές και συγκεκριμένα κατά 0,2%. Επιπλέον οι μέτρηση του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,9% από 1,6% προηγουμένως.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός κατέγραψε οριακή άνοδο τον Οκτώβριο. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα, μετά από άλμα 0,5% τον Σεπτέμβριο. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο μεταξύ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σικάγο, Charles Evans σε ομιλία του στο Λονδίνο αναφέρθηκε διεξοδικά στον χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε καλύτερα την πρόθεση μας να επιτύχουμε ένα συμμετρικό αποτέλεσμα πληθωρισμού, αναγνωρίζοντας μεγαλύτερη πιθανότητα σε μια μέτρηση του 2,5% σε σχέση με το παρελθόν. Ο στόχος του 2% δεν είναι το ανώτατο όριο».

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,58% ή 135 μονάδων στις 23.273, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,55% στις 2.564 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,47% στις 6.706 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των General Electric (+1,8%) και JP Morgan (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2,5%) και Apple (-1,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά στο 1,1795 δολ. από 1,1798 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.277 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,33%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v